Green Card başvuruları bugün başladı! Green Card başvurusu nasıl yapılır?

Green Card başvuruları 5 Ekim 2022 Çarşamba günü itibariyle başladı. Başvuru sürecinin başlamasıyla Green Card için gerekli şartlar de merak konusu oldu. Peki, Green Card başvuru nereden yapılır? Green Card’a başvurmak için neler gerekiyor? İşte ayrıntılar…

GÜNDEM 05.10.2022, 16:00 06.10.2022, 11:42
Green Card başvuruları bugün başladı! Green Card başvurusu nasıl yapılır?

Amerika Birleşik Devletleri’nde kalıcı ikamet etme hakkı sunan Green Card için başvuru süreci başladı. Green Card’a başvurmak isteyen ancak bunu nasıl yapacağını bilmeyen birçok kişi, internet ortamında araştırmalar yaparak bilgi edinmeye çalışıyor. Peki, Green Card başvurusu ücretli mi? Green Card’a başvurmak için İngilizce gerekiyor mu? İşte merak edilen cevaplar…

2022 Green Card başvuru tarihleri

Amerika Birleşik Devletleri Freetown Büyükelçiliği, Green Card başvuru tarihlerini duyurdu. Elçilikten yapılan açıklamaya göre, bu sene Green Card başvuruları 5 Ekim-8 Kasım 2022 tarihleri arasında alınacak. 

Green Card başvurusu ücretli mi?

Green Card başvuruları, DV Lottery’e ücretsiz bir şekilde yapılabiliyor. Bu sebeple herhangi bir resmi kuruma gerek kamadan, DV Lottery’nin resmi internet sitesi üzerinden (http://dvprogram.state.gov)  Green Card başvuruları gerçekleştirebiliyor. Başvuru formları İngilizce olduğu için, tüm aşamaların net bir şekilde anlaşılması ve bu çerçevede cevaplanması büyük önem arz ediyor. Green Card başvurusu yapan kişilerin gerekli bilgileri eksiksiz bir şekilde girmesi gerekiyor. Bu kapsamda ücret karşılığı destek veren kurumlardan da isteğe bağlı olarak yardım alınabiliyor.

Green Card başvuru sonucu nereden öğrenilir?

Başvuru sahipleri, öncelikle http://www.dvlottery.state.gov sitesinde yer alan "Katılımcı Durum Kontrolü" sayfasına elektronik başvurularını yapıyor. Ardından kendilerine verilen onay numaralarını girerek başvuru sonuçlarını öğrenebiliyorlar. Kurayı kazanamayanlar, bir sonraki sene yeniden başvurabiliyor. Kurayı kazananların ise “Katılımcı Durum Kontrolü” sayfasındaki adımları sırasıyla takip ederek, istenilen formları Kentucky Konsolosluk Merkezi'ne (KCC) göndermesi gerekecek. 

Green Card başvuru şartları

Green Card başvurusu, belirli ülkelerden alınıyor. Türkiye, bu hakka sahip ülkeler arasında bulunuyor. ABD, son 5 sene içerisinde kendi sınırları içine toplamda 50 bin kişiden fazla göç vermiş ülkelere genellikle Green Card başvuru hakkı vermiyor. 

Green Card başvurusu yapabilmek için en az lise mezunu olmak gerekiyor. 

Eğer lise mezunu olma şartı sağlanamıyorsa, bu durumda geçen son 5 sene içinde uzmanlık gerektiren bir işte en azından 2 sene boyunca çalışmış olmak gerekiyor. Bu iş tecrübesinin ABD Çalışma Bakanlığı'na ait meslek unvanları listesi gözetilerek, orada bulunan uygun unvan karşılığına göre bildirilmesi isteniyor.

18 yaşın üzerindekiler Green Card başvurusu yapabiliyor. 18 yaşından küçük olan kişiler, yalnızca ailelerinin denetimde başvuru yapabilmektedir. 

Green Card resmi web sitesi üzerinden başvuru yapmak, bir diğer şart olarak belirtiliyor.
Öte yandan başvuruda kullanılan fotoğrafın, gerekli ölçülere ve güncel halinizle birebir uyumlu olması gerekmektedir.

Ayrıca başvuru sonrasında verilen numaranın mutlaka saklanması gerekiyor. 

Green Card başvurusu, her başvuru döneminde internet üzerinden sadece 1 defa yapılabilir. Aynı kişinin, aynı başvuru dönemi içerisinde birden fazla başvuru yaptığı belirlenirse, başvuruların tamamı iptal olur. Ancak farklı senelerde açılan başvuru dönemlerinde aynı kişi tekrar Green Card başvurusu yapabilir. 

Green Card başvurusunda İngilizce şartı var mı?

Green Card başvurularında İngilizce bilme şartı bulunmamaktadır. Ancak eğer çekiliş sonucunda Green Card almaya hak kazanılırsa, bu durumda İngilizce yeterliliğini sağlamak gerekecektir.

Green Card nedir?

Green Card, ABD Kongresi tarafından yapılması zorunlu olan “Çeşitlilik Göçmenlik Programı” olarak da biliniyor. Her sene ABD’ye az göçmen gönderen ülkelerin vatandaşlarına, rastgele seçim usulüyle 55 bin göçmen vizesi alma imkânı sağlanıyor. Çekilişi kazanan kişilerin vize alabilmeleri için gerekli eğitim ve iş koşullarını sağlamış olmaları gerekiyor. Green Card için yapılan kura çekilişleri bilgisayar tarafından rastgele gerçekleştiriliyor. Vizeler, 6 coğrafi bölge arasında eşit şekilde paylaştırılıyor.

Yorumlar (0)