Uzay aracı ile asteroidin çarpışmasını böyle izlediler!

NASA tarafından fırlatılan uzay aracı, 27 Eylül'de Dimorphos isimli asteroit ile çarpıştı. Dev çarpışmanın, Dünya'nın yaklaşık 11 milyon kilometre uzağında gerçekleştiği kaydedildi. Planlı çarpışmanın ardından meydana gelen 10 bin kilometrelik iz, uzay boşluğuna serildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.10.2022, 16:25 Hakan Öksüz
Uzay aracı ile asteroidin çarpışmasını böyle izlediler!

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından fırlatılan uzay aracının, DART misyonu kapsamında önemli görevler üstlenmesi bekleniyordu. Gezegene yakın konumda seyreden gök cisimlerine karşı Dünya'yı korumak için başlatılan misyon, ilk defa "gezegen savunma yöntemi" ile ilgili bir deneyi içermesi bakımından dikkat çekmişti. NASA'nın yanı sıra Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) gibi kurumlar da projeye destek veriyordu.

Dev çarpışma, 27 Eylül'de gerçekleşti

Uzaydaki gök cisimlerinin olası yıkıcı etkilerinden gezegeni korumak amacıyla test edilecek yöntem için keşif yapan uzay aracı, 27 Eylül günü bir asteroit ile çarpıştı. Türkiye saati ile 02.15'te meydana gelen çarpışma, NASA'nın merkezinden takip edildi. 

Asteroitlerin yönü değiştirilebilir mi?

Uzay aracının, Dünya'ya uzaklığı yaklaşık 11 milyon kilometre olan Dimorphos isimli asteroit ile çarpıştığı kaydedildi. Bu çarpışma sonucu asteroidin yolunun ve hızının değişip değişmediği izlenecek. Gözlem sonucunda Dünya'ya yönelen dev asteroitlerin yönünün, benzer bir çarpışmayla değiştirilip değiştirilemeyeceği anlaşılacak.

10 bin kilometrelik çarpışma izi oluştu!

Uzayın derinliklerini gözlemlemek için geliştirilen ve görevine başlayan James Webb Uzay Teleskobu, çarpışmayı görüntüledi. Çarpışma nedeniyle yaklaşık 10 bin kilometrelik çarpışma izinin oluştuğu belirtildi. James Webb teleskobu, kuyruklu yıldıza benzeyen izi fotoğrafladı. Söz konusu çarpışma izinin, ilerleyen günlerde daha çok uzayacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)