Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 30 ev boşaltıldı, 114 tahliye

İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesinde akşam saatlerinde meydana gelen toprak kaymasından 14 ev etkilenirken, 114 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Sabah saatlerinde İstanbul Valisi Davut Gül bölgede incelemelerde bulundu.

GÜNDEM 19.04.2024, 21:16 20.04.2024, 11:49 Şeyda Gül
Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 30 ev boşaltıldı, 114 tahliye

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, Gaziosmanpaşa ilçesinde toprak kayması meydana geldiği duyuruldu. Toprak kayması nedeniyle 14 evin etkilendiğini belirtilen açıklamada, Olay yerine çok sayıda AFAD ekibi sevk edildiği ifade edildi. Açıklamada, 114 vatandaşın tedbir amaçlı tahliye edildiği bilgisine yer verildi.

Ölen ya da yaralanan olmamıştır

Toprak kaymasında 14 gecekondunun etkilendiği ve bunlardan 3'ünün kullanılamaz hale geldiği kaydedilen açıklamada, olayın saat 19.30 sıralarında Gaziosmanpaşa İlçesi Yıldıztabya Mahallesi Bahadır Sokakta meydana geldiği belirtildi. Açıklamada, “Olayda ölen ya da yaralanan olmamıştır” denildi.

"Bu evlerin normalde de boşaltılması lazımdı"

Günün ilk ışıklarıyla birlikte facianın boyutu gözler önüne serilirken İstanbul Valisi Davut Gül sabah saatlerinde incelemelerde bulundu. Vali Gül burada yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Arkamızda da gördüğünüz üzere burası riskli alan ilan edilmiş ve kentsel dönüşüm devam ediyor. Burada yer alan tek katlı evlerden 3 tanesi toprak kayması sebebiyle zarar gördü. Diğer evler de gerek yağmurdan gerekse de toprak kaymasında etkilenmemesi için tedbir amaçlı boşaltıldı.

Önce 14 ev boşaltılmıştı şu an itibariyle 30 ev boşaltıldı. Bu evlerin normalde de boşaltılması lazımdı.

Bunlar toplamda 114 kişiye denk geliyor. Şu an yaptığımız evlerde yaşayanların kiracı mı ev sahibi mi bunu çıkartmaya çalışıyoruz. Bugün ve yarın içerisinde kiracı olanları kiraya, ev sahibi olanları da ev sahibi olacak şekilde evlerine çıkartacağız.”

'Anlaşmazlıklar nedeniyle taşınma geçikti'

Herhangi bir can kaybı ve yaralı olmadığını söyleyen Vali Gül, burada yapılan operasyonların tamamınınn tedbir amaçlı olduğunu, olası kötü seneryolara karşı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının koordinesinde bütün kurumlarla birlikte yapılan bir organizasyon olduğuu söyledi.

Vali Gül  hak sahipleri ile belediyler arasında yaşnan anlaşmazlıklara dikkat çekerek, "Toprak kayması inşaat çalışması yapılan yerdeki meyilli arazilerde. Buradaki bölgenin genelinde bir toprak kayması tespit etmedik. Daha önce bilinen tespit edilen riskli yapı olarak da kayıtlarda olan ve yıkılması gereken fakat şimdiye kadar hak sahipleri ve belediyle arasında anlaşma olmadığı için taşınması geciken yapılar. Normalde toprak kayması olmasa bile buradaki yapıların taşınması lazım, yıkılması lazım." ifadesine yer verdi

"Altı ay önce evlerde çatlamalar oluştu"

Tahliye edilen evlerden birinin sahibi olan Yasin Duran, "Evlerde çatlamalar oluştu, altı ay önce falan. Babamlar o durumu görünce ben evi boşaltmak zorunda kaldım. Bizimki de aşağıda kentsel dönüşüm yapılan yerin uç kısmında. İki hafta öncesinde falan evimizin aşağısındaki eski yıkılan evlerde heyelan oluştu. İçeride de bir kiracımız vardı. Ona 'Bak heyelan oluştu. İçeride mağdur olacaksın, Allah korusun canınızdan alacaksınız' dedik. Onlar da şu anda çıkardık, biz zaten daha öncesinden boşalttırdık. Bugün de durum ortada, çatlaklar oluştu. Bizim evin aşağısında zaten ufak bir heyelan oluşmuştu, şimdi de buraya kadar gelince de buradaki evleri boşalttılar" dedi.

"Bayağı kişi boşaltmıştı evlerini"

Mahalle sakini Turhan Gani, "Benim evim bir üst tarafta, bizde herhangi bir sıkıntı yok ama işte arkadaşlarımızın yolun bu tarafı biraz sıkıntılı. Gördüğün gecekondu burası bizim evimiz. Yan tarafındaki gecekondu da çatlak var ama o heyelandan dolayı mıdır bilmiyorum tam olarak. Ama bu taraflarda büyük sıkıntı var. Bayağı kişi boşaltmıştı evlerini ama boşaltmayan arkadaşlar da vardı ve onların evlerine de şimdi belediye otobüs göndermiş. Sağ olsunlar, onları da otele yerleştirmişler öyle duydum" diye konuştu.

Yorumlar (0)