Finlandiya'ya ilk yaptırım: Rusya yarın vanayı kapatacak!

Finlandiya’nın NATO üyeliği için başvuru yapmasının ardından Rusya’dan ilk darbe geldi. Finlandiya devlet doğal gaz şirketi, 21 Mayıs'ta Rusya’nın gaz akışını keseceğini açıkladı.

GÜNDEM 20.05.2022, 15:33 20.05.2022, 15:40
Finlandiya'ya ilk yaptırım: Rusya yarın vanayı kapatacak!

Finlandiya devlet doğal gaz şirketi Gasum, 21 Mayıs tarihi itibariyle Rusya'nın Moskova saatiyle 07.00'de Finlandiya'ya gaz akışını keseceğini açıkladı. Gasum yaptığı açıklama ile Rus enerji şirketi Gazprom'un alt şirketi olan Gazprom Export'un "Gasum'la yapılan gaz tedarik sözleşmesi dahilinde Finlandiya'nın doğal gaz arzını 21 Mayıs 2022 Cumartesi saat (TSİ) 07.00'de kesileceğini duyurdu" diye belirtti.

Finlandiya, başka kaynaklardan doğal gaz temin edecek

Gasum yaptığı açıklamada, 21 Mayıs tarihinden itibaren yaz sezonunda kendine ait olan Baltık doğal gaz boru hattının (Balticconnector) aracılığı ile müşterilerine başka kaynaklardan doğal gaz temin edeceğini, şirkete ait gaz dolum istasyonlarının ise normal şekilde çalışmaya devam edeceğini bildirdi.

Gasum’da Üst Yönetici olarak görev yapan Mika Wiljanen, bu konuya dair değerlendirmesinde, Rusya'nın doğal gaz akışını durduracak olmasını "son derece üzücü" bulduğunu belirterek şunları söyledi: “Ancak biz bu duruma zaten dikkatle hazırlanıyorduk. Doğal gaz iletim hatlarında herhangi bir sıkıntı olmaması halinde önümüzdeki aylarda müşterilerimize yeniden gaz temin edebileceğiz" dedi.

Gasum, daha önce yaptığı açıklamada ise şirketin, doğal gaz sevkiyatı için ruble ile ödeme yapmayı reddettiği ifade etmişti

Gaz tedarik sözleşmesi 2031 yılına kadar yapılmıştı

Doğal gaz ihtiyacının hemen hemen tamamını Rusya'dan ithalat ile temin eden Finlandiya'nın Moskova’yla 2031 senesine kadar gaz tedarik sözleşmesi mevcut bulunuyor.

Peskov: "Elbette kimseye bedava hiçbir şey sevk etmeyeceğiz"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise yaptığı açıklama ile Gazprom'un şirketlerle beraber yürüttüğü ticarette bütün detaylara hâkim olmadıklarına dikkat çekerek, "Elbette kimseye bedava hiçbir şey sevk etmeyeceğiz" dedi.

Geçen hafta da elektrikler kesilmişti!

Rus devletinin en büyük elektrik üretim ve dağıtım şirketi olan Inter RAO ise geçtiğimiz hafta, ödeme alamadığı için Finlandiya'ya artık elektrik veremeyeceklerini açıklamıştı.

Yorumlar (0)