TerraUSD ve Luna coin batınca oklar ona döndü

UST ve LUNA’nın ani düşüşünün mesuliyetlisi olan Terraform Labs'in, Güney Kore'de bulunan firmasını çöküşten 9 gün önce kapattığı belirlendi. Kripto para firması olan Terraform Labs’ın CEO'su DO Kwon, ifade vermek üzere Güney Kore Ulusal Meclisi'ne çağırıldı. Yönetim ise Do Kwon ve Terraform Labs’ın hareketlerini incelemek adına 'Yeouido Ölüm Melekleri' olarak tanınan özel bir finansal inceleme birimini 2 sene 4 ayın sonrasında ilk kez görevlendirdi.

EKONOMİ 20.05.2022, 15:44 20.05.2022, 15:47
TerraUSD ve Luna coin batınca oklar ona döndü

Kripto para firması olan Terraform Labs'in piyasadaki ani çöküşünün sonrasında konuyla ilgili soruşturma açılmıştı. Ön incelemeler sonrasında Terraform Labs’ın CEO’su olan Do Kwon'a yönelik suçlamalar çoğalmaya başladı. 9 Mayıs tarihinde Terraform Labs'in kurucusu olduğu Terra ağı, sabit kripto parası TerraUSD (UST)’yi istediği 1 dolarlık seviyede tutamadı. Terra ağına bağlı olan kripto para LUNA da bu durum üzerine hızla düştü. Açıklanan verilere göre, 1 haftada toplam 40 milyar dolar piyasadan kaybolurken, Terra ağının ayakta durmasına dair bir umudun kalmadığı belirtiliyor.

UST 0.70 doların altına düştüğünde Do Kwon tarafından yapılan “LUNA Vakfı rezervi” hamlesi ile parayı tekrar 1 dolara sabitlemeye uğraştıklarını açıklamıştı. Yaşanan bu çöküş sürecinde Do Kwon UST'de görülen düşüşün organize bir saldırıdan kaynaklandığını belirtmişti. Ancak UST 1 doları sabitleyemedi ve yatırımcılarını üzdü.

Çöküş öncesi şirketi kapatmış

Yaşanan çöküş sonrasında Güney Kore'de olayla ilgili incelemeler başlatıldı. Yeni bir gelişme olarak, ortaya çıkan evraklarda Singapur merkezli Terraform Labs'in çöküşten tam 9 gün önce şirketi kapatma kararı aldığını ifade ediyor. Güney Kore’de gündeme oturan bu belgelerin resmi nitelikte olduğu belirtiliyor. Terraform Labs Kore, 30 Nisan tarihinde yaptığı hissedarlar görüşmesinde Busan'da bulunan genel merkezin yanı sıra Seul'deki ofisi tamamen kapama kararı aldı. Verilen karar, Do Kwon'un imzasıyla faaliyete geçirildi.

Meclisten, “İfade ver” çağırısı

LUNA ve UST’de yaşanan çöküşte Güney Kore'de takriben 280.000 yatırımcının etkilendiği biliniyor. Bu sebepten dolayı kripto para piyasasında oluşan düşüş tüm ülkenin gündemini meşgul ediyor. Çin Ulusal Meclisi Politik İşler Komitesi Üyesi Yoon Chang-Hyeon, ifadesinin alınması için Do Kwon'u meclise çağırdı.

Bunun yanı sıra Güney Kore Finansal Hizmetler Komisyonu da gerçekleşen çöküş esnasında kripto para piyasasında yapılan işlemleri araştırmaya devam ediyor.

İncelemeler için 'Yeouido Ölüm Melekleri' getirildi

Güney Kore gündeminden alınan bilgilendirmelere göre, Adalet Bakanı Han Dong-hoon'un Terra’nın çöküşüyle yakından ilgilendiği belirtildi. Terraform Labs çöküşünün incelenmesi adına 'Yeouido Ölüm Melekleri' isimli özel bir ekip, 2 sene 4 ayın sonrasında yeniden göreve alındı. 7'si savcı olmak üzere 48 kişiden meydana gelen ekip adını Seul'un finans merkezi Yeouido’da yaptığı başarılı incelemelerden ve aldırdığı cezalardan alıyor. Grupta bulunanlar Finansal Denetim Kurumu ve Finansal Hizmetler Komisyonu yetkililerinden meydana geliyor.

Yeouido Ölüm Melekleri gibi özel araştırma ekipleri 2 sene önce gerçekleşen hukuk reformu çerçevesinde faaliyetten kaldırılmıştı. Fakat meydana gelen krizin büyüklüğü bu uygulamaya tekrar dönülmesine sebep oldu.

Şirket avukatlarından Do Kwon’a darbe

Son olarak iki gün önce Terraform Labs'in hukuk ekibinde yer alan avukatlar Noah Axler, Lawrence Florio ve Marc Goldich firmadan istifa etmişti. Gerçekleşen istifalar sonrasında şirketten herhangi bir açıklama gelmedi. Verilen istifalar avukatların LinkedIn hesaplarından öğrenildi. Güney Kore'de yetkililerin ve yatırımcıların hukuki baskısının yanı sıra gelen bu istifalar Do Kwon'u kötü bir şekilde etkiledi.

Yorumlar (0)