Etik Kurulu Başkanı Toptan: "Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi" 2021'de tamamlanacak!

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı İstişare Kurulu üyesi Toptan, Antalya'da düzenlenen bir toplantıda "Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi"nin 2021'in başında tamamlanacağını açıkladı.

GÜNDEM 05.02.2020, 15:32
Etik Kurulu Başkanı Toptan: "Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi" 2021'de tamamlanacak!

Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortak bir şekilde finanse edilen ve yürütülen "Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi" kapsamında Antalya'da düzenlenen çalıştayda konuşan Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı, Cumhurbaşkanlığı İstişare Kurulu üyesi ve TBMM eski Başkanı Köksal Toptan, projenin 2021 yılının başında tamamlanacağını açıkladı.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu üyeleri, Antalya ilçe belediye başkanları ve kamu kuruluşları yöneticilerinin katıldığı açılış toplantısının ardından basına konuşan Toptan, "Proje bittiğinde daha güzel bir Türkiye olacaktır. İnsanlığımızın mayasındaki güzel özellikleri dışarı çıkarmaya çalıyoruz. 81 ilin tamamına ulaşmaya çalışıyoruz. Ankara'da oturup proje üretmek yerine projenin amacını yüz 100'e paylaşmayı daha anlamlı bulduk” ifadelerini kullandı.

Toptan, sonuçlara rağmen düzelme konusunda ümitli

Yerel yönetimlerde bulunan kişilerin halka en yakın yetkililer olduğunu vurgulayan Etik Kurulu Başkanı Toptan, yöneticilere daha fazla "değer katılması" ve yerel yönetimlerin sahip olduğu imkanların bölge halkının erişimine de açık olması gerektiğini söyledi. Köksal Toptan, yükselen değerlerin kalıcı hale gelebildiğini de söyleyerek kamuda etiğin de bu değerler arasında bulunduğunu söyledi. Toptan, yerel yönetimlerdeki güncel durum hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilmek için anketler yapıldığını söyledi ve sonuçlar hakkında "Hiç de hoşumuza gitmeyen sonuçlarla karşılaştık. Vatandaşlara 'Yerel yönetimlerde yolsuzluk olur mu' sorusuna çok yüksek oranda 'evet' cevabı geliyor. Biz bu kadar kötü çalıştığına inanmıyoruz. Elbette vardır ama bu kadar olmadığını düşünüyoruz. Kayırmacılığı soruyoruz; yüzde 90 oranında olumsuz cevap geliyor. 'Bunların düzeleceğine inanıyor musunuz' sorusunda yüksek oranda olumlu cevap geliyor. Bu bizi ümitlendiriyor" şeklinde konuştu.

"Projeyi 2021 başında bitirmiş olacağız, bittiğinde daha güzel bir Türkiye olacaktır"

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Toptan, etik değerlerin halkın geleneklerinde de bulunduğunu söyleyerek "etik ilkeler" olarak anılan 18 temel maddenin benimsenmesiyle birlikte Türkiye'nin özüne dönebileceğini söyledi. Köksal Toptan, en önemli şeylerden birinin dürüstlük olduğuna vurgu yaparak "Yerel yöneticilerin bu işe gönül vermesi lazım. Herkesin bunun ucundan tutması lazım. Proje ile eksiklerimize bakıyoruz. Projeyi 2021 başında bitirmiş olacağız. Bittiğinde daha güzel bir Türkiye olacaktır. İnsanlığımızın mayasındaki güzel özellikleri dışarı çıkarmaya çalıyoruz. 81 ilin tamamına ulaşmaya çalışıyoruz. Ankara'da oturup proje üretmek yerine projenin amacını yüz 100'e paylaşmayı daha anlamlı bulduk" diye konuştu.

"Yasa koyuculara önerilerde bulunacağız"

Yapılan anketlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Köksal Toptan, "Adam kayırma, yakınını işe alma, ihale yolsuzluğu, imar değişiklerinde algı çok kötü, yüzde 90'ının üstünde olumsuz bir tablo ile karşılaştık. Biz tespitte bulunuyoruz. Kötü görülen tabloyu düzeltmek için mevzuat boşluğu mu var, ona da bakıyoruz. Almanya'da Berlin Belediyesi'nde bağımsız bir savcı var. Sadece belediyedeki yolsuzluklara bakıyor. Bizde öyle bir sistem yok. Küçük belediyelerde valinin gönderdiği bir kişi denetleme görevi yapıyor. Yargı yetkisi yok denetim yetkisini kullanarak başkana müdahale edebiliyor. Böyle bir öneri gelir mi, bilmiyoruz ama anlaşılıyor ki mevzuat boşlukları var. Yasa koyuculara önerilerde bulunacağız" diyerek denetimlerde nasıl adımlar atılabileceğini söyledi.

"Yerel Yönetimlerde Etik Farkındalık Projesi" için gittikleri şehirlerde kendilerini oldukça memnun eden durumlarla karşılaştıklarını da söyleyen Toptan, "Diyarbakır'da muhteşem şehircilik anlayışını gördük. Keşke bütün şehirler bu anlayış ile yönetilse. Orada olan tablo gurur verici, eski Diyarbakır muhteşem onarılmış, pırıl pırıl olmuş. Yeni Diyarbakır bulvarların olduğu modern bir şehir olmuş" dedi.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu kimdir?

Sloganı "Daha temiz bir toplum için etik dışı davranışların karşısında, dürüstlük ve adaletin yanındayız" olan Kamu Görevlileri Etik Kurulu, kamu görevlilerinin uymaları gereken saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik ve kamu yararını gözetmek gibi etik davranış ilkelerinin belirlenmesi ve uygulanmasının incelenmesi için 5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (25/5/2004) ile kuruldu.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, "etik" tanımlamasını "Yozlaşmaya ve yolsuzluğa giden yolları engelleyen, toplum, siyaset, yargı ve yönetim sisteminin düzgün işlemesini sağlayan, onların kalitesini artıran, bireylerle kurumlar arasında güven unsurunu güçlendiren değerler ve davranışlar bütünü" olarak yapıyor.

Etik Kurulu'nun görev ve yetkileri neler?

Etik Kurulu, en başta kamu kurum ve kuruluşları, meslek örgütleri, sendikalar ve sivil toplum örgütleri olacak şekilde tüm Türk toplumunun etik değerlere bağlı bir şekilde daha iyi kamu yönetimine erişebilmesi için çaba gösteriyor. Kurulun görev ve yetkileri arasında kamu görevlilerinin uymaları gereken etik davranış ilkelerini belirleyerek kamuda etik kültürü oluşturmak; etik davranış ilkelerinin ihlali iddiasıyla kendiliğinden veya yapılacak başvurular üzerine gerekli incelemeler ve araştırmaları yapmak; kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve özel sektör arasında sürdürülebilir işbirliği ve diyalog ortamını oluşturmak; etik kültürü yerleştirmek, yaygınlaştırmak ve etiği bahsi geçen aktörler sayesinde tüm toplum içinde de teşvik etmek bulunuyor.

Etik Kurulu neler yapar?

Etik Kurulu, kamu görevlileri tarafından yapılan adalet ve eşitlik karşıtı davranışlar, görevini kendisi veya yakınları için kullanma, savurganlık yapma, hediye alma ve ayrımcılıkta bulunma gibi etik dışı davranışlar durumunda re'sen veya doğrudan kurula yapılan başvurular üzerine inceler ve aykırılık olup olmadığına karar verir. Kurul, kamu kurum ve kuruluşlarında genel müdür ve üstü seviyede bulunan kamu görevlileri hakkındaki başvuruları değerlendirir. Bu kapsama Cumhurbaşkanı, TBMM üyeleri, Bakanlar Kurulu üyeleri, Türk Silahlı Kuvvetleri Üyeleri, yargı mensupları ve üniversiteler dâhil değildir.

Kurul ayrıca toplumdaki etik algısının geliştirilmesi ve hayatın her alanında etik değerlere saygı duyulması için çeşitli eğitimler de vermektedir. Kurul şu ana kadar 400 civarı etik eğiticisi yetiştirirken toplamda 42 bin 122 kamu görevlisine etik konusunda eğitim veya seminer verdi. Etik Kurulu, bir diğer yandan ise Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'yle birlikte çeşitli projeleri hayata geçiriyor, etik kültürünün topluma yerleştirilmesi için çeşitli yayınlar hazırlıyor ve Etik Platformu ile Etik Komisyonu sayesinde görev ve yetkilerini daha etkili bir şekilde yürütüyor.

Yorumlar (0)