Ergenekon kumpası davasında kırmızı bülten!

Yargıtay'daki Ergenekon kumpası davasında, firari eski hakim Sami Haşıloğlu ve eski savcı Murat Dalkuş hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına hükmedildi.

GÜNDEM 08.10.2019, 16:30 08.10.2019, 17:44
Ergenekon kumpası davasında kırmızı bülten!

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kumpas davalarından "Ergenekon" davasına bakan 8 eski hâkim ve savcının, "suç uydurmak ve görevi kötüye kullanmak" suçlarından yargılandığı davada firari sanıklar eski hâkim Sedat Sami Haşıloğlu ile eski savcı Mehmet Murat Dalkuş hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verildi. 

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi tarafından Yargıtay ek binadaki salonda görülen duruşmaya, FETÖ üyeliğinden tutuklu eski hâkim Hüsnü Çalmuk katıldı. Eski hâkimler Fatih Mehmet Uslu ile Hasan Hüseyin Özese de tutuklu bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

Katılan sıfatıyla Dursun Çiçek, Sinan Aygün, Sedat Peker ile taraf avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Dosyaya gelen bilgi ve belgeler, Daire Başkanı Haydar Metiner tarafından okundu. Daha sonra katılan sıfatıyla beyanının alınması için Sedat Peker'e söz verildi.

Ergenekon davası sürecinde yaşadıklarını anlatan Peker, mağdur edildiğini ve usulüne uygun yargılama yapılmadığını ifade ederek, sanıklardan şikâyetçi oldu.

Cezaevinde Ergenekon davası sanıklarından olan ve kanser nedeniyle yaşamını yitiren Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in zaman zaman bağırmalarını duyduğunu kaydeden Peker, Tekin'e gerekli tedavinin yapılmadığını ve psikiyatriyle ilgili ilaçlar verildiğini öne sürdü.

Tüm taleplere rağmen Tekin'in tahliye edilmediğini bildiren Peker, tahliye olduktan sonra hastanede ziyaret ettiği Tekin'in daha sonra yaşamını yitirdiğini aktardı. Peker, "Annem vefat etti, bana izin vermediler, cenazesine gidemedim. Kendim için üzülmüyorum ama Muzaffer Ağabey'in yaşadıklarını anlatmak istedim. Bu benim için bir yüktü." ifadelerini kullandı.

Ergenekon davası öncesinde başka suçtan tutuklu bulunduğu sırada, firari eski savcı Zekeriya Öz'ün kendisini çağırdığını, savcı odasında lokum ve lokma ikram ederek, "Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım" dediğini belirten Peker, Veli Küçük'le görüşmelerini soran Zekeriya Öz'ün kendisine gizli tanıklık teklif ettiğini kaydetti.

"Cezaevinde taleplerim yerine getirilmedi"

Peker, sözlerine şöyle devam etti:

"Zekeriya Öz'ün odasında sanıklardan savcı Mehmet Ali Pekgüzel de vardı. Öz, gizli tanıklığı kabul etmeyince 'seni tutuklatırım' dedi. Beni dosyaya tanık olarak dâhil edemeyince sanık olarak dâhil etti. 'Konuştuklarını duydum gibi şeyler söylesen de yeter' şeklinde ifadeler kullandı."

Yargılama sırasında savunma için kendilerine yeterli süre verilmediğini ifade eden Peker, uzun yıllar kaldığı cezaevinde taleplerinin yerine getirilmediğini ileri sürdü. 

Sanıklardan Ergenekon davasına bakan heyetin başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin değil, sanık Hüsnü Çalmuk'un duruşmaları yönettiğine dikkat çeken Peker, sanık Çalmuk'un her şeyi idare ettiğini bildirdi. Sanıklar da Peker'e çeşitli sorular yöneltti.

Kırmızı bülten kararı verildi

Daire Başkanı Metiner, Peker'in beyanının alınmasının ardından mahkeme heyetinin ara kararlarını açıkladı.

Ergenekon davasına bakan heyette üye hâkim olarak bulunan firari sanık Sedat Sami Haşıloğlu ile eski savcı Mehmet Murat Dalkuş'un, haklarındaki yakalama emirlerinin uzun süredir infaz edilmemesi sebebiyle kaçak sayılmalarına karar veren mahkeme heyeti, her iki sanığın yokluklarında tutuklanmalarına da hükmetti.

Mahkeme heyeti, firari sanıklar Haşıloğlu ile Dalkuş'un uluslararası alanda da aranmaları için kırmızı bülten çıkarılmasına karar verdi. 

Duruşma, 3 Şubat 2020'ye ertelendi.

Yorumlar (0)