Erdoğan’dan Sisi ile görüşme yorumu: “Barışı oluşturalım”

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşme sağlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim tek isteğimiz, bu görüşmelerle beraber, ülkemize yönelik Akdeniz’de tavır içerisinde olanlara burada biz barışı oluşturalım, onunla birlikte yolumuza inşallah devam edelim." dedi.

GÜNDEM 21.11.2022, 14:07 21.11.2022, 14:18
Erdoğan’dan Sisi ile görüşme yorumu: “Barışı oluşturalım”

Katar’da düzenlenen Dünya Kupası açılışından dönüşte basın mensuplarının sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

“Bir gece ansızın gelebiliriz”

Soru: “Suriye ve Irak’ın kuzey bölgesinde Pençe Kılıç Hava Harekatının kara harekatı üzerinden sürdürülüp sürdürülmeyeceği kamuoyunda fazlasıyla merak ediliyor. Bu şekilde bir gelişme var mı?”

Cevap: “Şunu rahat bir şekilde dile getirebilirim. Bütün bunlardan önce Suriye Irak’ın kuzey bölgelerinde bu operasyon rastgele bir şekilde, acaba kim ne söyler? diye düşünülerek yapılmış bir harekât değil. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, topraklarımıza, ülkemize birileri huzursuzluk veriyorsa hepsinin bedelini ödetiriz. Nitekim mevcut durumda da birden fazla saldırı planlaması içerisinde olan ya da bu çeşit saldırıları düzenleyen, terör örgütleri bulunuyor çevremizde. Bu Suriye tarafında da Irak tarafında da var. Her zaman ifade ettiğimiz şekilde, ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ diyorken bu cümleyi boşuna kurmadık.”

“Süreç için ilk adım burada atılmış oldu”

Soru: “Bütün Türkiye Sisi ile bir araya geldiğiniz fotoğrafı konuşuyor. Birçok kişi merak ediyor, bir süreç başlatıldı mı, ne konuşuldu? Geçmiş zamanlarda da konuya dair ifadeleriniz bulunuyordu, ‘Normalleşme yolunda gidilebilir’ şeklinde. Dünya Kupası’ndan daha fazla konuşuldu bu fotoğraf. Ne söylemek istersiniz buna dair?”

Cevap: “Bir süreç gerçekleştirilebilir diye daha önce konuşmuştuk. Bu şekilde bir sürecin gerçekleştirilmesi adına ilk adım burada atılmış oldu. Düşüncem şudur ki, ilk olarak bakanlarımızla başlatılacak olan bir süreci, ardından da üst düzey görüşmeler sağlayarak daha iyi bir tarafa götürmek istiyoruz. Çünkü ben durum şu şekilde bakıyorum. Türkiye-Mısır arasında gerçekleşen görüşmeler sadece bir liderler buluşması olmayacaktır. Mısır halkı ve Türk milletinin geçmiş zamanlarda sağladığı beraberlik çok değerlidir. İnşallah fevkalade bir durum olmazsa bu çalışmayı hayırlısıyla sağlarız. Bizim kendilerinden bir isteğimiz vardı. Yapılacak görüşmelerle beraber, bizlere karşı Akdeniz’de tavır içerisinde bulunanlara biz barışı sağlayalım, onunla birlikte gidişatımıza devam edelim.”

“Akşener yanındakileri ve kendisini gözden geçirmeli”

Soru: “Sayın Akşener’e bir çağrı yapmıştınız ve ‘masayı terk etmek için konumunuzu yeniden gözden geçirmelisiniz’ demiştiniz. Cevap olarak Akşener’den “kumar masasına oturmadık, bundan sonra da işimiz olmaz’ şeklinde yanıt verdi. Yanıtı nasıl buldunuz?”

Cevap: “Bu şekilde bir yanıt mı olur? Bu ifadeler ne anlama gelmektedir? 6’lı masa kendi içerisinde alışverişler yapmıyor mu? Bir sana, bir bana demiyor mu? ‘Şu kadar bakanlık bizlere verilebilir’ demiyor musunuz? İşte kumar dediğiniz şey budur. Bu olayı da sen durup dururken Cumhur İttifakı’na atmaya çalışıyorsun. Ne Sayın Bahçeli’nin ne de Tayyip Erdoğan’ın yaşantısında böyle bir durum var. Bu nedenle, Cumhur İttifakı’nın atmış olduğu bu adımları sen nasıl bir kumar oyunu ile özdeş tutarsın? Bu yapılacak bir şey mi? Bu nedenle Sayın Akşener’in yanındakileri ve kendisini yeniden gözden geçirmesinde yarar var.”

“Operasyon ile ilgili iki liderle de görüşmedik”

Soru: “ABD Başkanı Biden ile Bali’de bir görüşme yaptınız. Rus lider Putin’le de devamlı olarak görüşme içerisindesiniz. Bu operasyon ile ilgili konuşma imkanınız oldu mu?”

Cevap: “Biz bu operasyon ile ilgili ne Sayın Putin ne de Sayın Biden’la herhangi bir şekilde görüşme gerçekleştirmedik. Ancak bizim bu alanda bu tarz şeyleri uygulayabileceğimizi zaten sayın Putin de Biden da biliyor. Nitekim bu hadise de yapıldığı gibi, her zaman dile getiriyoruz. bir gece ansızın gelebiliriz...”

Yorumlar (0)