Erdoğan: Suriye'nin Başkanı ile görüşebiliriz

Erdoğan, "Vakti geldiğinde biz Suriye Başkanı ile de görüşebiliriz. Görüşmem diyemem. Halihazırda alt düzeyde görüşmeler gerçekleştiriliyor." dedi.

GÜNDEM 06.10.2022, 22:40
Erdoğan: Suriye'nin Başkanı ile görüşebiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu programına dair basın toplantısı gerçekleştirdi.

Azerbaycan-Ermenistan-Türkiye

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları ise şunlar:

"Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüştüm. Bölgemizdeki iyi komşuluk ilişkileri temelinde tam olarak normalleşme amacımıza ulaşabileceğimize tüm samimiyetimle inanıyorum. Bazı talepler mevzubahis oldu. İki ülkenin dışişleri bakanları, özel temsilcilerimiz görüşecek ve çıkan sonuca göre adımlar atılacak. Normalleşme için ön koşulumuz yok. Azerbaycan ile barış sözleşmesini yaptıkları anda bizimle ilgili en küçük bir pürüz kalmaz. Azerbaycan-Ermenistan-Türkiye arasındaki ilişkileri bir an evvel ısıtalım ve bu işi çözelim istiyoruz.

AB-Türkiye

AB'nin (Avrupa Birliği) karşı karşıya kaldığı meydan okumaların üstesinden gelinmesinde ve AB'nin uluslararası rolünün tekrar tanımlanmasında ülkemizin yeri doldurulamaz. Avrupa Siyasi Topluluğu'nda, üyelik sürecimize halel getirilmesini kesinlikle kabul etmeyeceğimizi belirttik. Ülkemizin önüne çıkartılan engellerin hiç adil olmadığının, dahası bu durumun AB'nin çıkarlarına da zarar verdiğinin altını çizdim. Yaşanan gelişmeler ülkemizin Avrupa ve AB için anahtar bir ülke olduğu gerçeğini bir defa daha gözler önüne seriyor. Avrupa Birliği'nin, bazı ülkelerin ihtiraslarına ve menfaatlerine teslim olmadan ülkemizle birlik ilişkilerini katılım perspektifi temelinde sürdürmesini bekliyoruz. Öncelikli ve temel beklentimiz, Avrupa Siyasi Topluluğu'nun Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi kuvvetlendirmesi ve üyelik sürecimize katkısı olmasıdır.

Yunanistan-Türkiye

Avrupa Birliği'nin birlik dayanışması adı altında Yunanistan'ın hukuksuz teşebbüslerine destek olmak yerine muhataplarımızı ikili temelde diyaloga çağırmasını bekliyorum. Türkiye'nin, herhangi bir ülkenin egemenliğinde, toprağında gözü yoktur. Yalnızca KKTC'nin (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) ve ülkemizin çıkarlarını korumanın mücadelesini vermekteyiz. Çözümün yegane anahtarı KKTC'nin eşit uluslararası statüsü ve egemenliğinin tescil edilmesidir. Kalıcı çözüm için Kıbrıs'ta gerçeklerin kabul edilmesi gerekir. 'Bir gece ansızın gelebiliriz.' sözümüz yalnızca Yunanistan için geçerli değil, Türkiye'ye saldıran hangi ülke olursa olsun yanıtımız budur. Bunu böyle bilmeleri gerekir.

Ukrayna-Rusya Savaşı

Ukrayna-Rusya Savaşı'nda esir takası kadar tahıl sevkiyatı olayını da gübreyi de çok önemsiyoruz. Yarın Rusya Devlet Başkanı ile telefonda görüşeceğim, tüm bunları değerlendireceğiz. Tahıl sevkiyatının ilerleyen süreçte de devamı, başta Ukraynalılar olmak kaydıyla bütün dünyanın ve Avrupa'nın yararına olacaktır.

Suriye-Türkiye

Vakti geldiğinde biz Suriye Başkanı ile de görüşebiliriz. Görüşmem diyemem. Halihazırda alt düzeyde görüşmeler gerçekleştiriliyor.

İsveç-Türkiye

İsveç'te terör örgütü destekçilerinin yürüyüşleri sürdüğü, İsveç Parlamentosu'nda bu terör destekçileri yer aldığı müddetçe bizim İsveç'e bakışımız müspet olmayacaktır."

Yorumlar (0)