Erdoğan, Somalili mevkidaşıyla görüştü

Erdoğan, Somalili mevkidaşı Mahmud ile telefonda görüştü.

GÜNDEM 07.08.2022, 23:26 08.08.2022, 12:46
Erdoğan, Somalili mevkidaşıyla görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somalili mevkidaşı Hasan Şeyh Mahmud ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, söz konusu görüşmede, iki ülke ilişkileri ve bölgesel hususlar ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkemizin her zaman olduğu gibi Somali halkının yanında olmayı, Somali'de istikrar ve barışı desteklemeyi sürdüreceğini aktardı.

Geçtiğimiz ay Ankara'ya gelmişti

Erdoğan'ın daveti üzerine Mahmud, 6 Temmuz'da Ankara'ya gelmişti.

İki lider tarafından yapılan ortak basın açıklamasında Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı: 

"2011 yılında Somali adeta çökme aşamasına gelmişti. O dönem kapsamlı bir heyetle Somali'ye bir ziyaret düzenleyerek bütün dünyaya Somalili kardeşlerimizin daima yanında yer aldığımızın mesajını vermiştim. 2012-17 dönemi arasında Cumhurbaşkanlığı görevini yapan kardeşimle birlikte attığımız adımlar, Somali'nin tekrar kalkınmasına destek oldu. Her alanda Somali'ye destek verdik, vermeye de devam edeceğiz.

Pek çok kurumumuz sahada faaliyetlerine devam ediyor. Önemli miktarda sivil toplum kuruluşu da Somali'ye destek için yanlarında bulunuyor. Somali’ye son 10 yılda yaptığımız desteklerin tutarı 1 milyar doları geçti. Bugün birçok alanda Somali'nin gelişme gösterdiğini görmekten dolayı büyük bir memnuniyet duyuyorum. Önümüzdeki süreçte kıymetli kardeşimin önderliğinde görev yapacak olan hükümete bugünden başarılar diliyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde Somali-Türkiye ilişkilerini değerlendirdik. Somali'de hükümetin kurulmasından sonra gerekli adımların hızla atılması ile ilgili mutabık kaldık. Ayrıca görüşmelerimizde bölgesel meseleleri de konuşarak Somali'nin istikrarının bütün Afrika için önemine dikkat çektik. 1000 özel harekat polisini bu kapsamda eğittik. Somali'nin terörle mücadelesine Türkiye olarak katkımızı buradan tekrar ifade ediyorum.

Kazan-kazan temelinde Türkiye olarak, Afrika'daki kardeşlerimizle ilişkimizi artırmaya çaba harcıyoruz. Kıymetli kardeşim Şeyh Mahmud'a ve yanındaki heyetine ziyareti için teşekkürlerimi iletiyorum."

Yorumlar (0)