Erdoğan: Ülkemizin beyin göçünün çekim merkezi olmasını diliyoruz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir dönem ülkemizde marjinal odakların sürekli istismar ettiği yıllarca protestolara konu olan üniversite harçlarını biz kaldırdık. Uluslararası öğrenci sayımız, 15 binden 172 bine ulaştı. Beklentimiz ülkemizin nitelikli yabancı öğretim elemanları için cazip hale gelmesi, beyin göçünün çekim merkezi durumuna dönüşmesidir." dedi.

GÜNDEM 24.01.2020, 11:16 24.01.2020, 12:08
Erdoğan: Ülkemizin beyin göçünün çekim merkezi olmasını diliyoruz!

İstanbul'un Beykoz ilçesinde "Türk-Alman Üniversitesi Yeni Binalarının Açılış Töreni" gerçekleştirildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel de törene katıldı. 

"Her türlü desteği vermeye devam edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Alman Üniversitesi'nin iki ülke arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla 10 Nisan 2010 tarihinde kurulan bir devlet üniversitesi olduğunu hatırlatarak, "Çift dilli eğitim veren üniversitemiz, ülkemizin saygın eğitim kurumlarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türk-Alman Üniversitesi'ne her türlü desteği vermeye devam edeceğiz." dedi.

Alman Lisesi gibi Türk-Alman Üniversitesi'nin de iki ülke arasındaki dostluğun sembolü haline gelmesini umut ettiğini kaydeden Erdoğan, Ülkemizdeki yükseköğretim seviyesinin hem nicelik hem de nitelik olarak yükseltilmesi amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.'' açıklamasını yaptı.

"Üniversite harçlarını biz kaldırdık"

Erdoğan, uluslararası öğrenci sayısının 15 binden 172 bine ulaştığını belirterek, "Bir dönem ülkemizde marjinal odakların sürekli istismar ettiği, yıllarca protestolara konu olan üniversite harçlarını biz kaldırdık. Beklentimiz ülkemizin nitelikli yabancı öğretim elemanları için cazip hale gelmesi, beyin göçünün çekim merkezi durumuna dönüşmesidir." ifadelerini kullandı. 

"Libya'da çözüm sürecini hızlandırmamız gerekiyor"

Merkel ile yapacağı görüşmeye ilişkin Erdoğan, "İkili ilişkilerimizin yanı sıra Libya başta olmak üzere bölgesel meseleleri ayrıntılı şekilde ele alacağız.'' dedi. 

Erdoğan, Türkiye'nin Almanya ile birlikte Libya'da krizi sonlandırmak için çalıştığını vurgulayarak, "Uluslararası toplumun Suriye'de düştüğü hataya Libya'da düşmemesini temenni ediyoruz. Son birkaç haftadır yaşadıklarımız Libya için bir turnusol olmuştur. Bir an önce sükunet sağlanmazsa Libya'daki kaos ortamı tüm Akdeniz havzasını etkileyecektir. Libya'da DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütleri ile lejyonerlerin palazlanmasını istemiyorsak çözüm sürecini hızlandırmamız gerekiyor. Libyalı kardeşlerimizin barışı, huzuru ve geleceği için bu zor zamanlarında onların yanında olmayı sürdüreceğiz. 2 bin 400'den fazla kişinin ölümüne, 7 bin 500'den fazlasının yaralanmasına sebep olan bu krizi sonlandırmak en büyük hedefimizdir. Berlin Konferansı'nda olduğu gibi barış, çözüm, kan ve gözyaşının durması için atılan adımları güçlü bir şekilde destekleyeceğiz." şeklinde konuştu. 

"Bu kampüs, öğrencilerin dünyaya açık olmalarını simgeliyor"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile Almanya arasındaki bilim ilişkilerinin Türk-Alman Üniversitesi ile başlamadığını, uzun bir geçmişe dayandığını kaydederek, "Bu geçmiş aynı zamanda Türkiye'nin cömert teşvikleri ile başlamıştır. Türkiye bugün de milyonlarca Suriyeli mülteciye sığınma imkanı sağlıyor. Bu çabalar bizim teşekkürümüzü ve takdirimizi hak ediyor. Bilim ve eğitim insanların yaratıcılığını ve özgürlüğünü teşvik eder ve geliştirir." dedi.

Bilim ne kadar özgür olursa ulaşılan sonuçların da o kadar zengin olacağını belirten Merkel, "Bilimin eleştirel söyleme ihtiyacı var. Bu kampüs, öğrencilerin dünyaya açık olmalarını simgeliyor, Türklerle Almanların partnerliğini simgeliyor." diye konuştu.

"İki ülke arasındaki ilişki için büyük bir şans ve hazine"

Merkel, Türk-Alman Üniversitesi'nin iki ülke arasındaki ilişki için büyük bir şans ve hazine olduğunu aktararak, "Türk-Alman Üniversitesi iki ülke arasındaki iş birliğinin olağanüstü bir örneğidir, Türk-Alman ortaklığını simgelemektedir.'' ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)