Erdoğan ile İsrail Başbakanı arasında kritik görüşme

Erdoğan, İsrail Başbakanı Lapid ile telefonda görüştü.

GÜNDEM 17.08.2022, 22:08
Erdoğan ile İsrail Başbakanı arasında kritik görüşme

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Başbakanı Yair Lapid ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, bahse konu görüşmede, iki ülke ilişkileri ve bölgesel hususlar değerlendirildi.

Erdoğan, iki ülke ilişkilerinin, İsrailli mevkadaşı Isaac Herzog ve Başbakan Lapid'in ülkemizi ziyaretlerindeki temaslarında mutabık kalınan kapsamda ilerlemesinden dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Bugün bildirilen karşılıklı büyükelçi atama kararına da değinen Erdoğan, yeni büyükelçinin atanması hususunda gerekli adımları en kısa süre içinde atacaklarını ifade etti.

Erdoğan, İsrail ile Türkiye arasında diyalog ve iş birliğinin devam ettirilebilir bir zeminde ve karşılıklı hassasiyetlere dayalı saygı temelinde geliştirilmesine destek verdiklerini de sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kırgızistanlı mevkidaşı Ceenbek Kulubayev ile düzenlediği ortak basın toplantısında önemli bir gelişmeyi paylaşmıştı. İsrail ile normalleşme süreci kapsamında yeni bir karar aldıklarını duyuran Çavuşoğlu, iki ülkenin karşılıklı büyükelçi atayacağını söylemişti. 

İsrail Başbakanı Lapid ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Büyükelçi atama kararı, bölgesel huzur ve istikrar açısında büyük önem arz ediyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Karşılık büyükelçi atama kararı sonrası bir açıklama da İsrail Başbakanlığı’ndan gelmişti. Başbakanlıktan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Türkiye ile ikili ilişkilerin tekrar başlaması, bölgesel huzur ve istikrar için son derece önemlidir. Bu gelişme, aynı zamanda İsrail vatandaşları için de çok kıymetli bir ekonomi haberi anlamına geliyor. Ülkemizin dünyadaki konumuna güç kazandırmaya devam edeceğiz. Başbakan Lapid ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerçekleştirilen müzakereler sonrası iki ülke yeniden tam diplomatik ilişki kurdu.” denilmişti. 

Yorumlar (0)