Erdoğan'dan Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin açıklama

Erdoğan, El Salvadorlu mevkidaşı Bukele ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Ukrayna-Rusya gerilimine ilişkin konuşan Erdoğan, "Bölgede barışın egemen olmasını istiyoruz. İki lideri bir araya getirmeyi temenni ediyoruz." dedi.

GÜNDEM 20.01.2022, 20:13
Erdoğan'dan Rusya-Ukrayna gerilimine ilişkin açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkemize resmi ziyarette bulunan El Salvadorlu mevkidaşı Nayib Bukele ile ortak basın toplantısı düzenledi.


"500 milyon dolara ulaştırmayı hedefliyoruz"

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları, şu şekilde:

"Bu tarihi ziyaret, iki ülke ilişkileri açısından bir dönüm noktasıdır. Kıymetli dostumun yaptığı bu ziyareti, ezber bozan niteliğe sahip siyasetinin bir yansıması olarak tanımlıyorum. Aile kökenleri Filistin'e kadar dayanan ve ülkesinde 'El Turco' olarak tanınan Sayın Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'yi ziyareti bizler için büyük bir anlam taşıyor.

Geçtiğimiz sene faaliyete geçen El Salvador Ankara Büyükelçiliği'nin resmi açılışı bugün gerçekleştirildi. Mevlüt Bey'e (Çavuşoğlu) gerekli talimatı verdim ve hızlı bir şekilde Sayın Bukele'nin bize en uygun göreceği konumda büyükelçiliğimizi açacağız ve iade-i ziyarette bulunacağız.

Ticaret hacmini ilk etapta 100 milyon dolara, önümüzdeki 5 senelik sürede 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı'nın, El Salvador'u bölgenin lojistik merkezine çevirme vizyonuna biz de destek veriyoruz. Uygulamaya geçirmeyi planladığı bütün yatırımlarda Türk şirketlerinin her türlü desteği vermeye hazır durumda olduğunu kendilerine ilettim. 

Görüşmelerimiz esnasında Orta Amerika'daki bölgesel meselelere ilişkin fikir teatisinde bulunduk. 15 yıl evvel bölgede sadece 6 olan diplomatik görev sayımız bugün itibarıyla 17'ye yükselmiştir. 

"İki lideri bir araya getirmek istiyoruz"

Ukrayna ziyaretimi ve Sayın Putin'in Türkiye ziyaretini çok önemsiyoruz. Şubat ayı başında Ukrayna'yı ziyaret edeceğim. Bölgede barışın egemen olmasını istiyoruz. İki lideri bir araya getirmeyi temenni ediyoruz. 

"Türkiye çok büyüdü"

Bukele'nin açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde: 

"Türk halkının dünyayı fethettiğini biliyoruz. O ruh, her Türk vatandaşında mevcut. 20 sene evvelki Türkiye ile bugünkü Türkiye aynı değil, Türkiye yeniden büyüyor. Biz Türkiye'nin kültürünü ve teknolojisini ülkemizde de görüyoruz. Bunun nedeni de Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde büyümesi ve büyük bir sistem oluşturması. Bu da Sayın Cumhurbaşkanı'nın sayesinde gerçekleşti. Oldukça verimli bir toplantı yaptık. Savunma, inşaat, ihracat-ithalat, altyapı ve ticaret hususlarında konuştuk. Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. 






 

Yorumlar (0)