Emniyete hayırlı olsun: ATAK teslim edildi

Türk Savunma Sanayii tarafından üretilen yerli ATAK helikopterinin, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ilk teslimi gerçekleşti.

GÜNDEM 17.02.2021, 17:54 18.02.2021, 16:03 Hanife
Emniyete hayırlı olsun: ATAK teslim edildi

Yerli ve milli üretim olan ATAK helikopterlerinin üretimi, hız kesmeden devam ediyor.

Son olarak ATAK helikopterlerinin Faz-2 versiyonları Emniyet Genel Müdürlüğü ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslimatları başladı.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımla teslimatı duyuran Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ATAK helikopterinin elektronik harp sistemleriyle donatılmış, yerlilik oranı daha da artan Faz-2 versiyonunda ilk teslimatlarını belirtti.

Demir paylaşımında  "ATAK ilk kez Emniyet Genel Müdürlüğünün kullanımına sunuldu. Hayırlı olsun." İfadelerine yer verdi.

Soylu da teslimatı duyurdu

İsmail Demir'in ardından İçişleri Bakanı Soylu da Twitter hesabından, teslim edilen ATAK helikopterinin fotoğrafını paylaşarak, "Emniyetimiz ilk ATAK helikopterini teslim aldı. Hoş geldin ATAK. Dosta güven, düşmana P-ATAK. Sağ olasınız Sayın Cumhurbaşkanım. Emniyet Teşkilatı adına şükranlarımızı arz ediyoruz." notunu düştü.

ATAK helikopterinin özellikleri 

Emniyet için Türkiye'nin coğrafi ve iklim koşullarına göre tasarlanan, ATAK'lar TUSAŞ ve AgustaWestland ortak üretimi olan taarruz ve taktik keşif helikopteridir.

Kara Kuvvetleri'nin operasyon sırasında yakın hava desteği sağlamak için T-129 ATAK helikopteri ve Silahlı İnsan Hava Araçları tasarlandı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki terör operasyonlarında çokça kullanılan ATAK helikopteri, birçok teröristin etkisiz hale getirilmesinde doğrudan rol almıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde hali hazırda 52 adet bulunan ATAK helikopterden birinin Suriye kırsalında kırıma uğraması nedeniyle envanterde şu an itibarıyla 51 adet ATAK helikopteri var.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tesislerinde üretimi devam eden ATAK helikopterleri arasında, üretim bandında hem Türk ordusuna hem de Pakistan ordusuna teslim edilmeyi bekleyen ATAK helikopterleri de yer alıyor.



TEMEL TEKNİK ÖZELLİKLERİ

  • Uzunluk 12.50 metre
  • Yükseklik 3.40 metre
  • Rotor Çapı 11.90 metre
  • Maksimum seyir hızı 145 knot (269 kilometre/s)
  • Azami servis irtifası 20.000 ft (6096 metre)
  • Görev yüklü irtifası 10.000 ft (3048 metre)
  • Maks havada kalma süresi: 3 saat
  • Maks uçuş menzili 303 nm (561 kilometre)
  • Motor LHTEC-CTS800-400A
  • Görüntüleme sistemi 360° 20 kilometre (tespit)
     
Yorumlar (0)