Emeklilikte yaşa takılanları ilgilendiriyor! İşte o formüller!

Emeklilikte yaşa takılan çalışanların sorunlarının çözümü için harekete geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bir ekip kurdu. Masaya birkaç formülün geldiği ancak çalışmaların henüz sonuçlandırılmadığı aktarıldı. İşte EYT'lileri ilgilendiren o formüller...

GÜNDEM 20.07.2022, 12:52 21.07.2022, 09:05 Hakan Öksüz
Emeklilikte yaşa takılanları ilgilendiriyor! İşte o formüller!

Milyonlarca çalışan, yaş şartını sağlamadığı için emekli olamıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunuyla ilgili çözümler uzun yıllardır gündeme geliyor ancak somut bir adım atılamıyor. Çalışanların bu sorununu çözmek için bir ekip kuran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, uygulanabilecek birkaç öneriyi masaya getirmek istiyor. 

O çalışanlar için yaş koşulu aranmayacak

Edinilen bilgilere göre EYT'lilerin sorunlarını çözmek için sendikalardan da tavsiye alınacak. Henüz resmi bir karar alınmadı ancak birkaç formülün üzerinde durulduğu kaydedildi. Bu formüllerden birine göre emeklilikte yaş şartı aranmayacak gruplar, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortası bulunan kişiler, 3600 prim günü bulunanlar ve 15 yıl boyunca çalışan kişiler olacak.

Yüzde 2 kesinti ile erken emeklilik formülü de masada

Formüllerden bir diğeri, 25 yıl boyunca çalışan ve 9 bin prim gününü dolduran erkekler ile 7 bin 200 prim günü bulunan ve 20 yıl çalışan kadınların emekli olması uygulamasını içerecek. Bu şartları şağlayan çalışanlar için yaş koşuluna bakılmayacak. Çalışanların maaşlarından yüzde 2 kesinti yapılarak erken emekli edilebilecekleri de belirtildi. En az 6 milyon çalışanın bahsi geçen formüllerden yararlanması bekleniyor. 

Hangi çalışanlar EYT'li olarak kabul ediliyor?

İddialara göre söz konusu düzenleme, 2023'ün Ocak ayında TBMM'ye gelecek. 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortası bulunan kişilerin EYT'li olduğu hatırlatıldı. 8 Eylül 1999'da uygulamaya konulan 4447 sayılı kanunla birlikte emeklilik için yaş kriterinin getirildi. Bu tarihten önce sigorta girişi bulunanlar, işe başlama tarihlerinden sonra yürürlüğe konulan yaş şartından etkilenmek istemiyor.

Yorumlar (0)