Dokuz yıl geçti: Maden şehitleri anılıyor

Manisa'ya bağlı Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan maden faciasında şehit düşen 301 işçi, olayın dokuzuncu yılında anılıyor.

GÜNDEM 13.05.2023, 18:20
Dokuz yıl geçti: Maden şehitleri anılıyor

'Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük maden kazası' olarak da kayıtlara geçen facianın dokuzuncu yılında şehit madenciler için Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa Kaymakamlığı, Soma Belediyesi, Türk Kızılay ve Diyanet İşleri Başkanlığınca Soma Madenci Şehitliği'nde anma programı gerçekleştirildi.

Şehitliğe gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve madenci yakınları ile protokol mensupları, şehit mezarlarına çiçek bırakıp dua etti.

Anma programına, AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Ali Özkan, Soma Belediye Başkanı Ali Tulup, Soma Kaymakamı Fatih Akkaya, Manisa Valisi Vali Yaşar Karadeniz ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Şenol Sunat da iştirak etti.



"Unutturmayacağız"

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Mehmet Ali Çakır, şehitlikte basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 13 Mayıs 2014'ü unutmadıklarını ve hiç kimseye de unutturmayacaklarını dile getirdi. 

Şehit madencilerin çocuklarının kendilerine emanet olduğunu vurgulayan Çakır, "Onlara her zaman sahip çıktık ve sahip çıkmayı da sürdüreceğiz." diye konuştu. 

Şehit evladı Uğur Çolak'ın mezarı başında dua eden İsmail Çolak ise dokuz senenin şehit aileleri açısından çok zor geçtiğini kaydederek, facianın sorumlularının hak ettiği cezayı almadığı kanaatinde olduklarını, hak arayışlarının devam edeceğini söyledi.

Şehitleri anma programları çerçevesinde Soma Ulu Cami'de Kur'an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi.



Ne olmuştu?


Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen, yaklaşık olarak 5 bin kişinin görev yaptığı maden ocağında 13 Mayıs 2014 tarihinde vardiya değişimi esnasında meydana gelen yangının akabinde galeriler dumanla dolmuş, dört gün devam eden faaliyetler neticesinde 486 işçi kurtarılmış, 301 işçinin ise cansız bedenine ulaşılmıştı.

Bütün Türkiye'yi üzüntüye boğan facianın akabinde üç gün yas ilan edilmiş, Türkiye genelindeki bütün camilerden sela okunmuş, cuma namazının ardından dualar edilmişti.

Soma Mezarlığı'nda, faciada can veren işçilerden 39'unun mezarının olduğu Madenciler Şehitliği kurulmuştu.

Yorumlar (0)