Dışişleri'nden cami saldırılarına tepki

Dışişleri Bakanlığı, son dönemde Almanya başta olmak üzere bazı Batı Avrupa ülkelerinde camilere yönelik gerçekleştirilen saldırıların endişe verici olduğunu açıkladı. Bakanlık, ibadet özgürlüğünün ve ibadet yerlerinin kutsallığının korunmasının devletlerin sorumluluğunda olduğunu vurguladı.

GÜNDEM 12.06.2019, 16:49 12.06.2019, 17:05
Dışişleri'nden cami saldırılarına tepki

Dışişleri Bakanlığı, Almanya başta olmak üzere bazı Batı Avrupa ülkelerinde camilere yönelik gerçekleştirilen saldırıları kınadı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İslam karşıtlığı ve yabancı düşmanlığının her geçen gün daha da endişe verici boyutlara ulaşması, derhal çözüm bulunması gereken bir mesele haline gelmiştir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, ibadet özgürlüğünün ve ibadet yerlerinin kutsallığının korunmasının devletlerin sorumluluğunda olduğu vurgulandı. Yerel emniyet makamlarına intikal eden saldırıların faillerinin adalet karşısına çıkarılmasının ve camilerin güvenliğinin tam anlamıyla sağlanmasının gelecekte daha vahim olayları engelleyeceği açıklandı.

"Nefret bütün dünyayı tehdit eden bir virüse dönüşmüştür"

Bu tür saldırıların sadece Müslümanlar için değil insanlığın tümü için ortak tehdit oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Nefret ve tahammülsüzlük adeta bütün dünyayı tehdit eden bir virüse dönüşmüştür. Bu virüsü tamamen temizlemek için ise uluslararası toplumun birlikte çalışması gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye önderliğinde Birleşmiş Milletlere (BM) sunulan "Din veya inanca dayalı terörizm ve diğer şiddet eylemleriyle mücadele" başlıklı kararın 2 Nisan'da Genel Kurul’da kabul edilmesinin önemli bir adım olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu kararın tüm üye ülkelerce uygulanması sorunun çözümüne ciddi katkı sağlayacaktır. Türkiye bu yöndeki uluslararası çabalara liderlik etmeye devam edecektir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Alman hükümetinden cami saldırılarına kınama

Almanya'da Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, başkent Berlin'de düzenlenen basın toplantısında son dönemde ülkede artan cami saldırılarına yönelik açıklamada bulundu. 

Alman hükümetinin camilere ve Müslümanlara yönelik saldırılara karşı nasıl mücadele ettiği sorusuna Seibert, "Federal hükümet adına, Müslümanların ibadethanelerine ve Almanya'da ibadetlerini serbestçe yerine getirilmelerine yönelik her türlü saldırıyı elbette kınadığımızı söyleyebilirim." karşılığını verdi. 

Seibert, Bremen kentindeki bir camide Kur'an-ı Kerimlerin yırtılmasına ve saygısızlık gösterilmesine işaret ederek, barışçıl şekilde ibadet edenlere karşı bu tür saldırganlığa göz yummayacaklarını ifade etti. 

Müslüman derneklerin, Alman hükümetinden İslam düşmanlığıyla mücadele için bir kişinin görevlendirmesi talebinin anımsatılması üzerine de Seibert, böyle bir öneriden haberinin olmadığını söyledi. 

Seibert, siyasetçilerin ve sivil toplumun bu tür saldırılara karşı net tutum sergileyerek "bu davranışların değerlere aykırı olduğunu" söylemesinin önemini vurguladı. 

Toplantıya katılan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Steve Alter ise bu tür olayların eyaletlerin güvenlik birimleri tarafından takip edildiğini ve eyaletler arası bilgi paylaşımının gerçekleştirildiğini bildirdi. 

Yorumlar (0)