"Demokrasiyi başardık, Arap dünyasına örnek oluyoruz"

Tunus NAHDA Hareketi Lideri Raşid Gannuşi, TRT World Forum'da yaptığı konuşmada, tüm engellere ve darbe girişimlerine rağmen Tunus’un demokrasiyi başardığını ve Arap dünyasına örnek olduğunu kaydetti. 

GÜNDEM 22.10.2019, 16:49 22.10.2019, 16:55
"Demokrasiyi başardık, Arap dünyasına örnek oluyoruz"

Arap Baharı’nın başladığı ülke olan Tunus’ta 6 Ekim günü gerçekleştirilen parlamento seçimlerinin galibi olan Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi, TRT World Forum'da konuşma yaptı.

Arap Baharı’dan bugüne Tunus’daki gelişmeleri anlatan Gannuşi, 6 farklı seçimde başarılı olduklarına dikkat çekti.

"Çok partiyle koalisyon kuracağız"

Yapılan seçimler sayesinde Tunus’ta demokratik bir sistem oluşturulduğunu kaydeden Gannuşi, "Bu sistem çok iyi bir anayasının yapılmasına sebep oldu. Kurucu konseyin %90’ı bu süreçle oluştu. Bir anayasa çatısı altında toplandık. 9 yıl sonra Tunus modeli ayakta kalan tek model oldu. Nahda Partisi de bu süreçte çok iyi bir rol oynadı. Tüm fırtınalara karşı ayakta kalmasını sağladı. Bize darbe yapmaya çalıştılar ama buna izin vermedik. 6 seçim yapıldı ve son yapılan seçim başarılı bir şekilde sonuçlandı. Partimiz birinci oldu. Ancak tek parti değil birden çok partiyle koalisyon kuracağız. Ulusal koalisyonun amacı ön yargıları ortadan kaldırmak." diye konuştu.

"Tunus’a gelip ülkemizi tanımanızı istiyorum"

Gannuşi, Arap gençlerinin Tunus’a bakarak kendi ülkelerinde de bunu gerçekleştirebileceklerine inandıklarını belirterek, "Arap gençliği teknoloji sayesinde bunları yapabildi. Sosyal medya gençlerin birbirleriyle iletişim kurmalarını sağladı. Cezayir ve Lübnan’daki hareketler barışçıl protestolar olarak devam ediyor. Bu bölgede gördüğümüz şey ülkeleri yönetenlerin yolsuzluklara buluşması. O yüzden gençler değişim istiyor. Demokratik İslam dediğimiz de Arap dünyasındaki bütün sorunlara çözüm olacak. Küreselleşme tek başına çözüm olamaz. Devrim, beraberinde mütevazılık ve doğru olmak gibi değerleri getiriyor. İslam’ın temelinde de yatan bu. O yüzden hepinizin Tunus’a gelip ülkemizi tanımanızı istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Arap Baharı barışçıl eylemlerle başladı"

Arap Baharı'nın bir değer zincirinin bulunduğuna ve barışçıl eylemlerle başladığına işaret eden Gannuşi, "Arap Baharı küreselleşmenin çalmaya çalıştığı bir değerler zincirine sahipti. Bu değerlerin en önde gelenleri haysiyet ve insanların kendi geleceklerine kendilerinin karar verme çabasıydı." dedi.

Gannuşi, küreselleşmenin din ve kültürün serbest dolaşımı anlamına geldiğini vurgulayarak, "Tüm bu hareketlere karşı Tunus'taki modelimiz sağlam bir şekilde ayakta kaldı. 2013 yılından bugüne kadar Arap Baharı'nın yok edilmesi planlanıyordu ama biz ayakta kalabildik. Altı seçim yapıldı, altısı da başarıyla gerçekleşti." diye konuştu.

"Gençler sosyal adalet talep ediyorlar"

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Tunus gençlerinin de özgürlük ve onurlarını istediklerini belirten Gannuşi, “Bu gençlik hareketinin Arap Dünyasının her yerinde bunu başarabileceğine inanıyoruz. Tunus gençliği için hala ekonomik kriz devam ediyor. İşssizlik hala yüksek, sağlık hizmetleri hala gelişmiş değil. Gençler sadece siyasi değil, sosyal bir adalet de talep ediyorlar. Bu siyasi devrimi oluşturabilecek, hak ettikleri sosyal ve hizmet kalitesine de ulaşabileceklerine inanıyorum." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)