"Faz 1" hakkında merak edilenler

ABD ve Çin arasında uzun süredir devam eden ticaret savaşı artık son mu buluyor? "Faz 1" anlaşması neyi içeriyor?

EKONOMİ 22.10.2019, 16:55 22.10.2019, 17:56
"Faz 1" hakkında merak edilenler

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasındaki ticaret gerilimleri küresel ekonomiyi oldukça etkilemiş durumda. Piyasalar gelişmeleri yakından takip ediyor ve bu durumun bir an önce çözüme kavuşmasını bekliyor. Bugün piyasalar, ABD-Çin arasındaki gelişmelerin olumlu geçeceği düşündüldüğü için pozitif bir seyir izlemişti.

Peki müzakerelerin ilk safhası olarak bilinen "Faz 1" neler içeriyor?

ABD ile Çin, ABD Başkanı Donald Trump'ın önem atfettiği ticaret üzerine olan ilk faz anlaşmasında mutabakat sağladı. Anlaşmanın detaylarının halen daha açıklığa kavuşturulması gerekirken, genel anlamda "Faz 1" anlaşmasının neler içerdiğine göz atmakta fayda var.

Belirsizlik sürüyor

ABD'nin bağımsız haber radyosu NPR'nin yayınında konuşan Jim Zarroli, asıl anlaşılan noktanın 8 Ekim'de etkisini göstermesi gereken gümrük tarifelerinin onaylanması olduğunu belirtiyor. Bu gümrük tarifelerinin askıya alındığını fakat halihazırda olan tariflerin geçerli olduğunu bildiren Zarroli, Aralık ayında yürürlüğe girmesi planlanan tarifelerin geleceği konusunda belirsizliğin sürdüğünü ifade ediyor.

Çin'in bu sırada ABD'den daha fazla tarım ürünü almayı kabul ettiğini belirten Zarroli, ABD Başkanı Trump'ın bu durumu ticaret savaşından en çok etkilenen ABD'li çiftçiler için yaptığını da ekliyor.

"Şeytan ayrıntıda gizlidir"

"'Faz 1' anlaşmasının ileride 'Faz 2' ve 'Faz 3' olarak da görme ihtimalimiz var." diyen Zarroli, ileride bu anlaşmalar konusunda gelişmeler yaşanacağını dile getiriyor.

Anlaşmanın şu anda yazıya dökülmediğini de hatırlatan Zarroli, Başkan Trump'ın yazılı bir anlaşma için önümüzdeki üç, dört ya da beş hafta gibi bir süre verdiğini belirtiyor.

"Şeytan ayrıntıda gizlidir, bu anlaşmanın da geleceğini detaylar belirleyecek." diye de ekliyor.

Düşmanlık azalıyor

Baharda gerçekleşen bir toplantı sırasında Başkan Trump'ın dört hafta içerisinde bir anlaşma beklediğini hatırlatan Zarroli, "Böyle bir anlaşma gerçekleşmedi fakat bu söylem iki ülke arasındaki düşmanlığı bir nebze de olsa azalttı. Bu yüzden Başkan Trump'ın bu açıklaması çok önemli ve bence hem Başkan Trump hem de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping bir anlaşma istiyor. Bu da ileride gelişmelerin yaşanacağına dair sinyaller veriyor." diyor.

Çin ekonomisi tamamen değiştirebilir

Yapısal sorunların irdelenmesi gerektiğini vurgulayan Zarroli, ABD Çin'in fikri mülkiyet hırsızlığını bırakmasını istediği belirtiyor. 

Hazine Sekreteri Steve Mnuchin'in bu konuda bir anlaşmaya varma konusunda çok yakın olduklarını belirtmesine rağmen bu konuda halen bir anlaşma yapılmadığı biliniyor. Öte yandan, ABD Çin'in devlet iktisadi teşekküllerine destekte bulunmamasını ve piyasalarını açmasını talep ediyor. Zarroli, bu konuların Çin ekonomisinin tam ortasında olduğunu ve bu konulardaki değişikliklerin nasıl gerçekleşeceğinin merak konusu olduğunu kaydediyor.

Huawei tartışmaları

Çinli telekom devi Huawei hakkında ise hiçbir detay bulunmadığını belirten Zarroli, Başkan Trump'ın Huawei'yi "kara liste"ye aldığını hatırlatıyor ve Huawei tartışmalarının ileride konuşulacağını düşünüyor.

Yorumlar (0)