D-8 Zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Yerli aşıyı tüm insanlığa sunacağız'

Bangladeş’te yapılan Gelişen Sekiz Ülke (D-8) Teşkilatı zirvesine çevrimiçi olarak katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan pandemi, yerli aşı, teşkilattaki işbirliği gibi konularda önemli açıklamalar yaptı.

GÜNDEM 08.04.2021, 15:45 09.04.2021, 11:52
D-8 Zirvesine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Yerli aşıyı tüm insanlığa sunacağız'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bangladeş'in ev sahipliği yaptığı ve çevrimiçi olarak yapılan Gelişen Sekiz Ülke Teşkilatının 10'uncu Zirve Toplantısına katıldı.

“Yerli aşıyı bütün insanlığın istifadesine sunacağız”

D-8 Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'deki Kovid-19 aşı çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli aşı çalışmalarının tamamlanmasının ardından bütün insanlığın istifadesine sunulacağını açıkladı. Aşı konusunun çıkarlara kurban edilmemesi gerektiğini her alanda belirttiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülke olarak şu an insan deneyleri aşamasında olduğumuz yerli aşımızı, bütün ilgili süreçlerin tamamlanmasının ardından hiçbir insanın geride bırakılmaması ilkesinden hareketle bütün insanlığın istifadesine sunmayı düşünüyoruz. Kovid-19 salgınında hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize Allah'tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı dilerken hastalarımıza da acil şifalar diliyorum.”

Salgın döneminin, dünyanın bütün çarpıklıklarını da gözler önüne serdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“1 senedir Kovid-19 nedeniyle dünya genelinde bir imtihandan geçiyoruz. Şu ana kadar 192 ülkede 3 milyona yakın insanın canına mâl olan bu pandemi, küresel anlamda birçok çarpıklığı da gözler önüne serdi. Maddi zenginliğin refahı ve sosyal adaleti temin etmeye yeterli olmadığı bu dönemde çok acı bir biçimde görüldü. Biz Türkiye olarak pandemiyle mücadele konusunda başından beri küresel anlamda işbirliğinin zaruretine ve önemine vurgu yaptık.

“Dost ülkeleri kaderine terk etmedik”

Bu zor süreçte Türk vatandaşlarına sağlık hizmetlerini sunarken kardeş ve dost ülkeleri de unutmadıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ülkeleri kaderine terk etmediklerini söyledi. Salgının başından bu yana 157 ülkeye ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi yardımlar göndererek bu zor süreçte dayanışma niyetinin çok net bir biçimde ortaya koyduklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı ayrıca, bazı ülkelerin küresel anlamda bu dönemde, borç krizine girmemesi için bu borçlara ilişkin ödemelerin ertelenmesi ya da sürelerinin uzatılmasına bir G-20 ülkesi olarak destek verdiklerini aktardı.

4 yıla yakın bir süredir D-8’e dönem başkanlığı yapan Türkiye’nin, bu dönem başlanlığını bugünden itibaren Bangladeş’e devrettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilatın, kuruluşundan bugüne hep güçlenerek yoluna devam ettiğine dikkat çekti.

"İslami Megabank fikri uygulanabilir"

Ekonomik ilişkilere de temas eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, D-8 içi ticaret hacminin 7 kat artmasının çok değerli olduğunu fakat bunun yeterli olmadığını belirtti. D-8 devletleri arasındaki ticaretin kolaylaşması kapsamında ülke olarak bir strateji belgesi hazırlayıp üye ülkelere gönderdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir İslami Megabank düşüncesinin de yapılabilir olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Müslüman coğrafyanın artan altyapı finansman ihtiyaçlarını ve İslami finans kuruluşlarının likidite ihtiyaçlarını karşılayacak, çevrimiçi sisteme dayalı bir İslami Megabank fikrinin de uygulanabilir olduğunu düşünüyoruz. 2017 yılında yapılan İstanbul Zirvesinde, yerel paralarla ticaret yapma çağrısında bulunmuştum. Şu son dört yılda dünya genelinde yaşanan olaylar, bu durumun ne kadar isabetli bir çağrı olduğunu gösterdi. Devletimizi ve milletimi kur sebepli tehlikelerden korumak amacıyla yerel parayla ticarete yönelmemiz elzemdir. D-8’deki takas bankasının bu kapsamdaki çalışmaları hızlandırmasını bu açıdan çok yararlı görüyorum.

Yorumlar (0)