Cumhurbaşkanı Erdoğan Körfez turuna çıkıyor: 200 iş insanı eşlik edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan, Katar Ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni kapsayan Körfez turuna çıkıyor. Körfez turunda iş forumlarının da gerçekleşmesi beklenirken, Erdoğan'a bu ziyaretlerinde 200'den fazla iş insanı eşlik edecek. Körfez ülkeleriyle yapılacak görüşmelerde Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremi ve Suriyeli sığınmacılar konusu da masaya yatırılacak başlıklar arasında.

GÜNDEM 16.07.2023, 12:24 Hanife
Cumhurbaşkanı Erdoğan Körfez turuna çıkıyor: 200 iş insanı eşlik edecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan beraberinde 200’den fazla iş insanıyla Körfez turuna çıkıyor…

Cumhurbaşkanı’nın Körfez ajandasının ilk sırasında ekonomi var. 3 ülkede yapılacak iş forumlarında ise hedef; karşılıklı ve üçüncü ülkelerde yapılacak yatırımlar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez turu, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni kapsıyor. Erdoğan’a devlet ve hükümet kadrolarından önemli isimlerin yanı sıra 200’den fazla iş insanı eşlik edecek. Erdoğan’ın liderlerle yapacağı baş başa ve heyetler arası görüşmelerin yanı sıra, Cidde-Doha ve Abu Dabi’de düzenlenecek iş forumları da dikkatleri üzerine çekecek…

Körfez turu öncesi imzalanacak anlaşmaların temelleri atıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez turundan önce cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bölge ülkelerine çalışma ziyaretleri gerçekleştirdi. O ziyaretlerde ekonomik işbirliği fırsatları ele alındı. Erdoğan’ın ziyaretleri sırasında imzalanacak anlaşmaların temelleri atıldı.

Liderlere TOGG hediye edilecek

Erdoğan ilk durağı olan Suudi Arabistan’a en son geçtiğimiz yıl nisan ayında gitti. Katar’a ise son ziyaretini geçtiğimiz aralık ayında, Birleşik Arap Emirlikleri’ne de geçtiğimiz yıl mayıs ayında yaptı. Erdoğan bu ziyaretlerinde liderlere birer adet TOGG da hediye edecek.

Masada 6 Şubat Depremi de var

Körfez turundaki iş forumlarında Türkiye’ye doğrudan yatırımların yanı sıra, Afrika başta olmak üzere üçüncü ülkelerde de yapılabilecek projeler ele alınacak. Körfez ülkelerinin deprem bölgesine dönük yardımları da masadaki başlıklar arasında.

Suriyeli sığınmacılar sorunu

Öte yandan, bölge ülkeleri ile normalleşme süreçleri de gündemde olacak. Suriye ve Mısır ile dışişleri bakanları düzeyindeki görüşmelerin ardından gözler lider temaslarına çevrildi. Suriyeli sığınmacıların ana vatanlarına dönüşleri sürecinin hızlandırılması için Körfez ülkelerinin atabileceği adımların da masaya yatırılması bekleniyor.

Yorumlar (0)