Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs'ta konuştu: 'Kimse bundan sonra bizden geri dönüş beklemesin'

KKTC'de açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC ile Türkiye’nin adada kalıcı ve adil bir çözüme ulaşılması amacıyla samimi çabayı gösteriğini dile getirirken, Kıbrıs Türkü'nü azınlık görmeye çalışan Rumların bu gafletten uyanamadığını söyledi ve “Kimse bundan sonra bizden geriye dönüş beklemesin'' açıklamasını yaptı.

GÜNDEM 20.07.2021, 11:34 21.07.2021, 11:43
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs'ta konuştu: 'Kimse bundan sonra bizden geri dönüş beklemesin'

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47'nci yıl dönümü vesilesiyle Lefkoşa'daki törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende önemli açıklamalarda bulundu.

“Kıbrıs Türkü’nü azınlık görme gafletinden uyanamadılar”

Adada, Türkiye ile KKTC’nin kalıcı ve adil bir çözüme ulaşılması amacıyla samimi çabayı gösteriğini aktaran Cumhurbaşkanı erdoğan, şunları söyledi:

''Rumlar, eşitlik anlamında çözümü reddetme ve Kıbrıs Türkü'nü azınlık görme gafletinden hiçbir şekilde uyanamadılar. Kıbrıs Rum tarafı, çözüm yolunu tıkamayı sürdürüyor. Rum tarafı maksimalist, şımarık, gerçeklerden kopuk ve samimiyetsiz yaklaşımını devam ettirmekte ısrarcıdır. Rum Yönetiminde, 1974’ten önceki katliamların özlemini çekenlerin bulunduğunu anlayabiliyoruz. Bunlar kesinlikle dürüst değil. Rumlar referandumda hayır dedi. Peki sonra ne oldu? Buradan AB'ye sesleniyorum sözünüzü tuttunuz mu siz? Yıllardır değişmeyen, kısa zamanda da değişmesi beklenmeyen bu nobran tavrın hiçbir hükmü artık kalmamıştır. Kimse artık bizden, bundan sonra geriye dönüş gibi bir şey beklemesin. Yeni müzakereler yalnızca iki devlet arasında yürütülebilir.” 

“Sizden izin alacak değiliz”

Türkiye ile Kıbrıs ilişkilerinde Avrupa'nın tavrını eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Avrupa Birliği mali ve idari noktada Kuzey Kıbrıs'a destek verecekti, verdi mi hayır, vermedi. Bunların hayatı yalan üstüne kurulu.  Beni arıyorlar geçen gün. 'Duyduk ki, Temmuz’un 20'sinde Kuzey Kıbrıs'ta bir konuşma yapacakmışsın. Orada herhalde rahatsızlık verici bir açıklama olmaz.' diyorlar. E bunun iznini herhalde sizden alacak değiliz." açıklamasını yaptı.

''Hakkımızı sonuna kadar savunacağız”

“Biz haklıyız ve haklı olduğumuz için sonuna kadar bu hakkımızı savunacağız. Kıbrıs Türkü'nün öncelikle eşit statüsü ve egemen eşitliği teyit edilmelidir. Bu konuda çözümün anahtarı da budur. Hayat Maraş'ta tekrar başlayacaktır. Mülkiyet haklarına uyarak gerçekleştirilen çalışmalar bağlamında Maraş'ta, artık herkesin faydasına olacak yeni bir sürecin kapıları açılacaktır. Kıbrıs Türkü'nden, egemenliği ve eşit statüsünden vazgeçmesini, Rumların iradesinde azınlık olarak yaşamayı kabul etmesini hiç kimse beklemesin. Kimse kusura bakmasın, 47, 147 yıl veya 247 yıl da geçse Kıbrıs Türk halkı özgürlüğünden ve bağımsızlığından taviz vermeyecektir. Ne içeriden yürütülen girişimlerin ne de dışarıdan verilen mesajların nazarımızda boş bir teneke gürültüsünden fazla bir kıymeti yoktur. Kimin tek taraflı faaliyetler yürüttüğünü, kimin gerginliği artırdığını artık uluslararası toplumun vicdanına bırakıyorum.''

Yorumlar (0)