Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye çağrı: Yeni bir hikâye yazmanın vakti geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “9 Mayıs Avrupa Günü” vesilesiyle yayımladığı mesajda, son yıllarda Avrupa Birliği'nin kuruluş değerlerinden uzaklaştığını ve üye devletlerin kısa vadeli politikalarının etkisinde kaldığına dikkat çekti. Erdoğan, ''Ukrayna savaşı ile beraber AB'nin, yeni bir hikaye yazmasının vakti gelmiştir'' sözlerini kullandı.

GÜNDEM 09.05.2022, 12:53
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye çağrı: Yeni bir hikâye yazmanın vakti geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''9 Mayıs Avrupa Günü'' vesilesiyle bir mesaj yayımladı.

Erdoğan’dan 9 Mayıs Avrupa Günü mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yayımladığı mesajında, Avrupa bütünleşmesinin temellerini atılmasına ön ayak olan Schuman Deklarasyonu'nun ilanının, Türkiye'nin AB’ye adaylık statüsünün tescil edildiği 1999 yılından bu yana "Avrupa Günü" olarak kutlandığını ifade etti.

“AB’nin yeni bir hikaye yazmasının vakti geldi”

Schuman Deklarasyonu'nun temelindeki fikirlerin, bütün dünyayı yıkan bir savaştan sonra Avrupa'da ülkelerin düşmanlıklarını ve farklılıklarını bir kenara bırakarak refah, kalkınma, güvenlik ve barış için bir araya gelmesini sağladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Geçmişten bugüne AB, geliştirmiş olduğu ortak politikalarla barış projesi olmanın ötesine çıkmıştır. Son zamanlarda kuruluş esaslarından uzaklaşan ve üye devletlerin kısa vadeli politikalarının etkisinde kalan AB'nin, son aylardaki Ukrayna savaşı ile beraber yeni bir hikaye yazmasının vakti gelmiştir. Bugün, bütün dünyanın gözü önünde ve Avrupa'nın ortasında yaşanan bu trajedi, AB için uyarı niteliğindedir. Bugün, Avrupa bütünleşmesinin temellerinin atıldığı zamanlardaki gibi bir iş birliğine, dayanışmaya, cesur ve vizyoner bir bakış açısına ihtiyaç vardır."

Erdoğan, Türkiye'nin, yalnızca NATO müttefiki veya aday ülke olarak değil, güçlü ve köklü AB müktesebatına sahip bir müttefik olarak da şu anki meydan okumaların aşılmasında somut katkı verdiğine dikkat çeki. 

“AB-Türkiye ilişkilerini geliştirmek, herkesin yararına”

Ukrayna'daki savaşın küresel düzeye ulaşan etkilerinin, başta enerji, tedarik zinciri, göç ve güvenlik olmak üzere Türkiye'nin birçok alanda AB için ne kadar stratejik önemde olduğunu bir defa daha teyit ettiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları aktardı:

"Her geçen gün karmaşıklaşan dünyada, farklılıklarımızdan çok ortak paydalarımıza, çıkar çatışmalarından çok savunduğumuz değerlere odaklanmak ve her alanda AB-Türkiye ilişkilerini geliştirmek, her iki tarafın da yararınadır. Türkiye'nin her çeşit engele karşın kararlılıkla ve sabırla devam ettirdiği AB'ye tam üyelik süreci, yapıcı bir tavırla teşvik edilmelidir. Bu, AB'nin gelecek tasavvuru, güvenilirliği ve itibarı açısından da zaruridir. Bu fikirlerle 'Avrupa Günü'nün, coğrafyamızda dayanışma, esenlik ve barışa vesile olmasını diliyor, vatandaşlarım başta olmak üzere, bütün Avrupalıların 9 Mayıs 'Avrupa Günü'nü tebrik ediyorum."

Yorumlar (0)