Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden görüşmesini anlattı: "F-16 konusunu görüştük"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile gerçekleştirdikleri görüşmeyi anlattı: “Samimi ve yapıcı bir görüşme oldu.” 

GÜNDEM 01.11.2021, 15:56
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden görüşmesini anlattı: "F-16 konusunu görüştük"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile dün bir araya geldi. İki liderin merakla beklenen görüşmesi toplam 65 dakika sürdü. Erdoğan, bugün, görüşmenin ayrıntılarını aktardı. 

“Ekonomik ilişkileri daha yoğun şekilde sürdüreceğiz” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ayrıntılarını şu şekilde belirtti: “Mevlüt Bey (Çavuşoğlu) ve İbrahim Bey (Kalın) toplantıda benimle birlikteydi. Sayın Biden’ın yanında da Dışişleri Bakanı ile güvenlik ve istihbarattan sorumlu kişiler vardı. Doğu Akdeniz, Libya, Suriye ve Afganistan konularında iş birliğimizi güçlendirmenin yanı sıra ekonomik ilişkilerimizi de daha yoğun şekilde sürdürme kararı aldık. Bunun için de arkadaşlarımıza talimatları verdik. Hazine ve Maliye Bakanlarımızın, ABD’li muhataplarıyla daha sık görüşmelerini istedik. Böylelikle inşallah ekonomide ikili ticaret hacminde 100 milyar dolarlık hedefe ulaşıp bu yolda yürüyebiliriz.” 

“F-16 tedarik sürecini görüştük” 

Erdoğan: “NATO ittifakı ve stratejik ortaklığımız bağlamında atacağımız adımları da görüştük. Tüm bunların ötesinde F-35 konusu da var. Malum biz, 1 milyar 400 milyon dolarlık ödeme yaptık. Bunun ışığında F-16 tedarikini müzakere ettik. Bu konuda da Sayın Biden’dan olumsuz yaklaşım görmedim. Tam aksine, Savunma Bakanlarımız bu konuyla ilgili görüşeceklerini ifade ettiler. Dışişleri Bakanlarımız da ABD’li mevkidaşları ile görüşecek ve iki ülke ilişkilerini ilgilendiren bu hassas konuyu da neticelendireceğiz.” 



“Biden, elinden geleni yapacak” 

Erdoğan: “Biden, ‘Görüştüğümüz konularda kısa zamanda sonuç alamayabiliriz. Biliyorsunuz ki kararlar Temsilciler Meclisi ve Senato olmak üzere iki farklı aşamadan geçiyor. Durum yüzde 50-50 ama elimden geleni yapacağım.’ ifadelerini kullandı. Ben de kendisine, bunu başarabileceğine dair umutlu ve inançlı olduğumu söyledim. Şu anda ağırlık, Biden’da. Savunma Bakanlarımız da birbirleriyle görüşmelerini sürdürecekler. Toplantıya katılan arkadaşlarımızın bu işi yakın markajda tuttuğunu söyleyebilirim. Bu şekilde işi nihayete erdireceğiz. Biri tedarik diğeri de F-16'ların modernizasyonu olmak üzere iki önemli konumuz var.” 

“Gerektiğinde operasyon yapacağız” 

İtalya Roma’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi sonrasında uçakta soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sınır ötesi operasyonlar hakkında net konuştu: “Karşımızda bir terör örgütü bulunuyor. Biz de bu örgüte karşı ne gerekiyorsa yapacağız. Yapılacak operasyonlardan geri adım atmayacağız. ABD Başkanı Biden’ın terör örgütlerine karşı gerçekleştireceğimiz operasyonlar için herhangi bir olumsuz adım görmedik.” 

“Her zaman söyledik ve her zaman da yaptık” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Operasyonun yapılması gerektiği zamanda yapılacağını hep söyledik ve her söylediğimizi de yaptık. Geri adım atmadık. Her şeyin ötesinde, terör örgütleriyle olan mücadelemizde geri adım atmamız mümkün değildir. Bunu Sayın Biden’a da söyledik. Bundan sonraki süreçte de eğer NATO müttefikiysek, müttefik olarak bizlerin ittifak halinde olduğumuzu herkesin bilmesi ve ortaklarımızın böyle şeylere tevessül etmemesi gerekir. Aynı şekilde bundan sonraki süreçte de ülkemizin temel önceliklerinden biri, terör örgütlerine karşı müttefiklerimizle birlikte çalışmaktır.” 

Yorumlar (0)