Cumhurbaşkanı Erdoğan: Artık uzayda da varız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ASELSAN Yeni Sistem Tanıtımları ve Tesis Açılışları Programı'nda konuştu.

GÜNDEM 12.11.2020, 18:37 12.11.2020, 19:58
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Artık uzayda da varız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ASELSAN Yeni Sistem Tanıtımları ve Tesis Açılışları Programı'nda konuştu.

"18 yıldır önem veriyoruz"

"Hükümete geldiğimizde, öncelik verdiğimiz alanlardan birini de savunma sanayiinin güçlendirilmesi olarak planladık. 2002'den beri savunma sanayiinde tam bağımsız olma yolunda çabalarımızı sürdürdük. 

Rahmetli Özal döneminde başlayan sanayimizi bugünkü yapıya getirdik.

Bugün 700'e yakın projenin hayata geçirildiği savunma sanayiine sahibiz. Yalnızca son 5 yılda 350 civarında yeni proje başlattık. 

Sektörde faaliyet gösteren firma sayımız 1500'e ulaşmış durumda. Sektör 11 milyon dolar rakamını yakaladı. Dünyanın ilk 100 savunma şirketleri listesinde 7 şirket ile temsil ediliyoruz. Son 5 yılda 5 şirketimiz daha bu listeye girdi. Kara ve deniz araçlarında kendimizle beraber dost ve müttefik ülkelerin savunma ihtiyaçlarını da karşılayan bir ülke haline geldik. Kendi savaş gemisini tasarlayan 10 ülke arasında bulunuyoruz. 

"İlk üç ülke içerisindeyiz"

İHA, SİHA, TİHA üretiminde dünyanın ilk üç ülkesi içerisindeyiz. 

Ülkemiz, küresel sağlayıcıların çıkardığı zorluk ve gizli açık ambargoları kendi gücüyle aşan bir ülke haline gelmiş durumdadır. Sınırlarımız içinde terörle mücadeleyi rahatlıkla gerçekleştiriyoruz. Sınırlarımız dışında istediğimiz barış harekatlarını yapabiliyoruz. Ar-Ge yatırımlarımızı artırarak yüksek teknoloji gerektiren sistemleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. 
Gemilerimizin savaş yönetim sistemini iyileştiriyoruz, yapay zeka sistemlerine çalışıyoruz, elektromanyetik lazer sistemlerini tasarlıyoruz.

"Maalesef Kanada ambargo uyguladı ama..."

Son olarak ne yazık ki Kanada ambargo uyguladı. ASELSAN'da yerlisini ürettik, İHA'larımıza taktık ve yolumuza devam ettik. Bununla da kalmadık, aynı kameraların daha da iyisini yapmak için şu anda projeyi başlattık. Her alanda söz konusu anlayışla hareket ederek yerli ve milli savunma sanayimizi en üst seviyeye ulaştıracağız. 

Kıbrıs Barış Harekatı'nın hemen sonrasında kurulan ASELSAN, bugün çok geniş alanda faaliyetlerini devam ettiriyor. Haberleşme, radar, elektronik harp, elektroptik, güvenlik, insansız otonom araçlar, mühimmatlar, yeni nesil yapay zeka sistemi, enerji, ulaştırma ve sağlık teknolojilerine kadar birçok konu başlığımız var. ASELSAN yeni başarılarıyla göğsümüzü kabartıyor ve kabartmaya da devam edecek. Geldiğimiz noktada alt yüklenicileri, paydaşlarıyla beraber seri üretimi sürdürürken, güvenlik güçlerimize yeni sistemler kazandırmayı devam ettiriyoruz. 

Enerji, sağlık, ulaştırma gibi alanlarda da çözümler üretiyor. Bugün yeni sistemlerden birinin teslimini gerçekleştiriyoruz. Elektronik harpte bize çok büyük güç güç katacak Karakulak Yüksek Frekans Kestirme ve Dinleme Sistemi artık kullanıma hazır durumda. 

"TSK envanterine yeni ürünleri teslim ediyoruz"

Halen TSK'nın envanterinde bulunan Korkut Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi'nin yenilerini TSK'ya teslim ediyoruz. Havadan karaya füzeler, seyir füzeleri ve İHA gibi hedeflere karşı en etkili şekilde sağlıyoruz. Bu sistemde kullandığımız atom ismi verilen 35 mm parçacıklı mühimmatla dünyada az ülkenin sahip olduğu bir seviyeye sahip olur duruma geldi. 

Tabii bir yandan da güvenlik güçlerimizin sahadaki ihtiyaçları doğrultusunda yeni nesil ürünleri gerçekleştirmeye başlıyoruz. Düşman radarlarının konumlarının tespit edilmesi, köreltilmesinde elektronik harp sistemimiz çok büyük görev aldı. Yeni nesil Koral projesine de başlıyoruz. Düşman hedeflerini algılama, karıştırma, köreltme anlamında daha üstün yeteneklere sahip olacak.
 
Başlattığımız yeni proje ve teslimini yaptığımız sistemlerimizin projelendirme, geliştirme ve üretimimi için Savunma Sanayi Başkanlığımızı ve ASELSAN'ı bir kez daha tebrik ediyorum. 

"Artık uzayda da varız"

Bir müjdeyi daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Roketsan'a gerçekleştirdiğimiz ziyarette şanlı bayrağımızı daha da yukarılara taşıdığımızı artık uzay liginde olduğunuzu belirtmiştik. Uzayın karanlığını milli teknolojimiz, mühendislik kabiliyetimizle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda bir kez daha aydınlattığımızın müjdesini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yaptığımız uydu fırlatma testleri başarıyla tamamlanmış durumda. 4 kez daha uzaya ulaştık. Cumhuriyet Bayramımızda yaşadığımız bu gururla 2023 vizyonumuz çerçevesinde önemli bir dönüm noktasını geride bırakmış bulunuyoruz."

Yorumlar (0)