Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika ile ticaretimizi 75 milyar dolara çıkaracağız

3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi Açılış Oturumu'na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika devletleri ile ticaret hacmini 75 milyar dolar civarına ulaştırmayı planladıklarını açıkladı.

GÜNDEM 18.12.2021, 12:43 18.12.2021, 13:03
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrika ile ticaretimizi 75 milyar dolara çıkaracağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi Açılış Oturumu'na katılarak, katılımcılara hitap etti.

“2020 yılında ticaret hacmi, 25,3 milyar doları geçti”

Türkiye'de katılımcıları misafir ettikleri için bahtiyarlık duyduklarını Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika devletleri ile ticari bağlar ve ikili ilişkilere yönelik hakkında bilgi verip, yeni hedeflere dikkat çekti. Erdoğan, " Afrika Birliği'nin stratejik ortağı olarak 2008 yılında iş birliğimizi bütüncül bir yapıya ulaştırdık. Afrika kıtasıyla 5,4 milyar dolar civarındaki ticaret hacmimiz, 2020’de 25,3 milyar doları geçti. Şimdiden 2021 yılının ilk 11 ayındaki ticaretimiz 30 milyar dolara ulaştı. Kıta genelindeki yatırımlarımızın değeri 6 milyar dolara yaklaştı. Ortak çabalarla ikili ticaretimizi ilk başta 50 milyar dolara, daha sonra ise 75 milyar dolara ulaştıracağımıza inanıyorum." sözlerini kullandı"

“Hiçbir zaman Türkiye, sırtını dönmedi”

Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Salgın koşullarına rağmen zirvemizin gerçekleşmesi için katkılarını esirgemeyen Afrika Birliği Komisyonu'na teşekkürlerimi iletiyorum. Her birinize, kıtayı temsilen Cumhurbaşkanı olarak bu kadar yolu katedip zirveye katıldığınız için teşekkürlerimi bildiriyorum. Afrika halkları ile Türk milleti olarak, kökeni 9. yüzyıla kadar uzanan beşeri ilişkilerimiz mevcut. Türkiye, Afrika’ya sırtını hiçbir zaman dönmemiştir. Afrika'ya ilişkin oryantalist bakış açısını tamamıyla reddediyoruz. Afrika açılımıyla birlikte ivme kazanmış olan işbirliğimizi bütüncül bir yapıya kavuşturduk. Ortak çabalarımız sonucunda 16 yıl önce; Afrika-Türkiye ilişkilerini hayal dahi edilemeyecek düzeye getirdik. Biz beraber kalkınmanın, kazanmanın, gelişmenin ve geleceğe yürümenin çabasındayız.”

“Büyükelçilik sayısı 42’ye yükseldi”

“2005’te kıtadaki büyükelçilik sayımız 12 idi. Bu sayıyı 42'ye yükselttik. Ankara'da yalnızca 10 Afrika devletinin büyükelçiliği mevcutken bu sayı 37'ye çıktı. 2011’de eşimle birlikte Somali'yi beraber ziyaret ettim. Kendi insanımızla beraber tüm dünya kamuoyunun da dikkatinin insani krize doğru çekmeye gayret ettim. Kovid-19 aşısına erişim konusunda ortaya çıkan Afrika'nın mağduriyetinin ve küresel adaletsizliğin de ayrıca farkındayız. Kovid-19 aşısının, Afrika nüfusunun sadece yüzde 6'sına tedarik edilmesi, insanlık için oldukça yüz kızartıcıdır. Biz, 15 milyon dozluk aşıyı herkesle paylaşmayı hedefliyoruz."

Yorumlar (0)