Çin aşısının Türkiye'deki Faz-3 çalışmaları tamamlandı

Çin merkezi Sinovac firması tarafından üretilen koronavirüs aşısı CoronaVac'ın ülkemizde devam eden Faz-3 çalışması son buldu. Söz konusu çalışmaya gönüllü olarak katılım gösterenlere gerçek aşı olup olmadıklarına dair bilgi mesajı iletildi.

GÜNDEM 27.01.2021, 17:51 28.01.2021, 11:33
Çin aşısının Türkiye'deki Faz-3 çalışmaları tamamlandı

CoronaVac adlı COVID-19 aşısının ülkemizde devam eden Faz-3 deneyleri sona erdi.

Çalışmaya gönüllü olarak katılım gösterenlere gerçek aşı olup olmadıklarına dair bir bilgi mesajı iletildi. Gönüllülerin 12 ay süreyle izleneceği belirtildi. Gerçek aşı olmayan kişiler ise çalışmaya katılma sırasına göre gerçek aşı olmak maksadıyla çağrılacak.

Faz-3 çalışmaları neticesinde aşının sağladığı koruyuculuk yüzdesi şu an için açıklanmadı. 

Ara sonuçlarda yüzde 91,25 olarak açıklanmıştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 24 Aralık tarihinde çalışmalar henüz devam ederken gerçekleştirdiği açıklamada, şu ifadelere yer vermişti:

"CoronaVac'ın koruyuculuk oranı yüzde 91,25 seviyesinde. Bu sonuç erken dönem, bu oran giderek yükselecek. Çünkü normal şartlarda 40 enfekte olan kişi olduğunda açıklama yapmayı düşündüğümüz bir durumdu. An itibarıyla 29 kişi söz konusu, o sebeple 40 kişi enfekte olduğu zamana kadar bu faaliyetler sürüyor olacak. Ve gittikçe bu oranın daha da yukarılara doğru çıkacağını söylemek mümkün."

Türkiye'de 14 gündür aşı uygulanıyor

Sağlık Bakanlığı, Çin'den temin edilen COVID-19 aşısı CoronaVac'ın yaygın kullanımına 14 Ocak tarihinde başladı.

İlk etapta sağlık personellerine, bakımevleri ve huzurevindekilere, sırasıyla 90, 85, 80 yaş üzeri vatandaşlara ve eczane personellerine aşı uygulandı.

Bakanlığın resmi internet adresinde yer alan verilere göre, an itibarıyla Türkiye'de 1,5 milyon kişiye aşı yapıldı.

Yorumlar (0)