Koronavirüs aşılarını bilerek bozan eczacı suçunu itiraf etti

ABD'nin Wisconsin eyaletinde Moderna'nın ürettiği koronavirüs aşısının etkinlik oranını düşük göstermek maksadıyla 500 dozdan fazla COVID-19 aşısını sabote etmek suçundan tutuklanan eczacı, çok sayıda doz aşıyı bilinçli bir şekilde bozmaya çalıştığını itiraf etti.

DÜNYA 27.01.2021, 17:55 28.01.2021, 15:16
Koronavirüs aşılarını bilerek bozan eczacı suçunu itiraf etti

ABD Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, 46 yaşında olduğu öğrenilen Steven Brandenburg, tüketici ürünlerini bozmak, şahsı ölüm ve yaralama tehlikesi altına sokmak ile suçlanıyor. 

Söz konusu açıklamada, Brandenburg'un her biri 10 seneye varabilecek hapis cezasını kapsayan suçlamaları kabul ettiği ve ilgili suçu kabul anlaşmasına imza attığı öğrenilirken, eczacının çeşitli 'komplo teorilerine' inandığı ve başta Moderna tarafından üretilen koronavirüs aşısı olmak kaydıyla, genel olarak tüm aşılara kuşkuyla yaklaştığı belirtildi.

Moderna'nın aşısı, FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından güvenli ve etkin bulmuştu.

Bilinçli bir şekilde sabote etmiş

Ülkenin Wisconsin eyaletinde bulunan Aurora Tıp Merkezi'nde yaklaşık 500 doz koronavirüs aşısı, dondurucu dolabın dış kısmında bulunmuş, söz konusu aşıların, hazırlamak maksadıyla buzdolabından çıkarıldığını tahmin eden sağlık personelleri, bu dozlarla 57 kişiye aşı uygulamıştı. Fakat daha sonra aşıların, etkinlik oranlarını düşürecek kadar uzun süre dışarıda bırakıldığı ortaya çıkmıştı.

Aşıları buzdolabından dışarı çıkaran eczacının görevine son verilirken, sabotajla suçlanan şahıs tutuklanmıştı. Eczacının kamu güvenliğini tehlikeye sokmak, reçeteli bir aşıyı karıştırmak ve mala zarar vermek suçları gerekçe gösterilerek yargılanacağını açıklanmış, bahse konu aşıların uygulandığı kişiler durumdan haberdar edildikten sonra bu şahıslara tekrar aşı uygulanacağı duyurulmuştu. Arta kalan 500 doz aşı ise imha edilmişti.

Sağlık kurumunun başhekimi, eczacının buzdolabının dışına aşı çıkarmak haricinde, aşılara hiçbir müdahalede bulunmadığını dile getirmişti. 

Söz konusu eczacının ilk ifadesinde, güvenli olmadığını düşündüğü için ilaçları bozduğunu iddia ettiği açıklanmıştı.



 

Yorumlar (0)