Çiftlik Bank davasında tahliyeler

Çiftlik Bank davasının dün görülen duruşmasında, sistemin yazılımcısı olduğu iddiası ile tutuklu yargılanan Düzgün Genç de dahil olmak üzere 9 sanığın tahliye edilmesi kararı alındı ve duruşma 4 Temmuz’a ertelendi.

GÜNDEM 18.05.2019, 09:42 18.05.2019, 09:58
Çiftlik Bank davasında tahliyeler

Çiftlik Bank davasının İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen 6. duruşmasına tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Davada Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın ile birlikte 7’si firari, 11’i tutuklu 48 sanık var.

Geçtiğimiz cuma günü başlayan davanın dün görülen duruşmasında verilen karara göre, 11 tutuklu sanıktan 9’u tahliye edilecek. 3 bin 762 müştekiden 266’ının beyanı alındı ve müştekiler sanıklardan şikâyetçi olduklarını belirttiler. Tutuklu sanıklardan Faruk Cangül, Hakkı Cangül ve Cudi Cumhur Yurdakul’un avukatı Aydın Mollaoğlu, fazla kâr hırsıyla müştekilerin sisteme girdiklerini ve sistemde risklerin mevcut olduğunu bildiklerini savundu.

Mollaoğlu, müştekilerin sisteme kendi iradeleri ile girmeleri nedeniyle davaya katılma taleplerini kabul etmediklerini ifade etti. Aynı zamanda müvekkillerinin Çiftlik Bank ile ticari bir ilişki içinde bulunduklarını ve fatura düzenleyerek ücret aldıklarını söyleyerek, üç müvekkilinin de tahliye edilmesini talep etti.

9 sanık tahliye edildi

Mahkemede Cafer Çolak, Fehmi Suat Emur, Ümeyr Karakoç, Ahmet Furkan Ferman, Koray Hasgül, Hakkı Cangül, Faruk Cangül, Kalender Kemal ve sistemin yazılımcısı olduğu iddia edilen Düzgün Genç’in adli kontrol tedbiri ile serbest bırakılmasına karar verildi. Sanıklar ayda bir karakola giderek imza verecekler. Sistemin yazılımcılarından olduğu iddia edilen Cudi Cumhur Yurdakul ve Savaş Yılmaz’ın tutukluluk hali ise devam edecek.

Firarilerin yakalama kararı devam ediyor

Çiftlik Bank sisteminin kurucusu Mehmet Aydın, kardeşi Fatih Aydın, Hakan Soysal, Osman Naim Kaya, Cengiz Samur, Serdal Dostdoğru ve Niyazi Karakoç hakkındaki yakalama kararının devamına karar veren mahkeme, duruşmayı eksiklerin giderilmesi amacıyla 4 Temmuz’a erteledi.

Çiftlik Bank nedir?

Mehmet Aydın, Ağustos 2016’da Çiftlik Bank adlı oyunu kurdu. Oyun kurulurken popüler sosyal medya oyunu olan FarmVille’den esinlenildi.

Oyuncular, Çiftlik Bank’ta farklı altın değerlerine sahip olan çiftlik hayvanlarını satın alabiliyordu. Bu hayvanların ömrü 365 gündü ve onlar için depo ve yem masrafı da yapılması gerekiyordu.

Hem masrafları karşılamak hem de yetiştirilen hayvanlar karşılığında para kazanmak amacıyla dijital ödeme sistemleri kullanılıyordu.

Türkiye’nin değişik yerlerinde açılan çiftlikler ile et ve süt üretimi yapan tesislerde, oyunda satın alınan hayvanlar ve yapılan üretimin hayata geçirileceği sözü veriliyordu.

Satın alınan hayvanlardan bir yıl içinde en az yüzde 100 kâr elde edileceği söylenmişti.

Çiftlik Bank’a yatırılan para ne kadar?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayımlanan rapora göre, 2016-2017 yılları arasında Çiftlik Bank, 77 bin 843 kişiden 511, 7 milyon lira topladı ve 62 bin 877 kişiye 398,3 milyon lira ödeme yapıldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kurulan Fame Game şirketine kalan 113,4 milyon lira aktarıldı. Buradan da Çiftlik Bank’ın kurucusu olan Mehmet Aydın ve eşinin bireysel hesaplarına para gönderildiği belirtildi.

Mehmet Aydın, vergi ödememek için şirketin merkezinin Kuzey Kıbrıs’ta kurulduğunu açıklamıştı.

Sistemin çöküşü

Zamanla kamuoyunda Çiftlik Bank ile ilgili soru işaretleri ortaya çıkmaya başladı. Oyuna para aktaran kullanıcıların şikâyetleri de artmaya başladı. Bunun üzerine Sermaye Piyasası Kurulu, 2017’nin sonlarında suç duyurusunda bulundu.

Kullanıcıların şikâyetleri üzerine Çiftlik Bank, 2018’in başlarında saadet zinciri olmadıklarını göstermek amacıyla üye alımına son verdiklerini duyurarak, bankaların kendileriyle çalışmadığını ve ödeme yapamadıklarını açıkladı.

Bu gelişmelerin ardından, Çiftlik Bank hakkında ‘suç örgütü kurma, yönetme ve üye olma, nitelikli dolandırıcılık’ suçlarından soruşturma başlatıldı.

Saadet zinciri ne demek?

Ülkemizde saadet zinciri olarak bilinen sistem, ‘piramit satış sistemi’ olarak adlandırılıyor.

İlk piramit satış sistemi, 1919’da Charlez Ponzi’nin uluslararası kupon ödemeleri sistemini geliştirmesi ile ortaya çıktı. Sistemin amacı, uluslararası geri ödeme kuponlarının ülkeler arasındaki fiyat farklılığından kâr elde etmekti.

Sisteme giren kişi sayısının artmasıyla, elde edilen kâr da artış gösteriyordu. Piramit olarak büyüyen bu sistem, zamanla endişe yaratmaya başladı ve nakit akışının kesilmesi ile çöktü.

Ülkemizde önceden yaşanan dolandırıcılıklar

Türkiye’de Titan saadet zinciri de oldukça fazla yankı uyandırmıştı. Titan zinciri, Hakan Kenan Şeranoğlu tarafından kurulmuştu. 1990’larda 30 binden fazla kişi zincire üye olmuştu.

Bu zincirde, Alman Markı ile ödeme yaparak sisteme girenlerin kazançlarının katlanarak artacağına dair söz veriliyordu. Kurucuların 1998 yılında tutuklanmasıyla sistem sona erdi.

Fadıl Akgündüz de en çok konuşulan dolandırıcılardan biri. Akgündüz, inşaat ve otomotiv sektörlerinde iş yapıyordu. Yurt dışında yaşayan Türk kökenli vatandaşlardan kâr payı ortaklığı ile para topladı. Fakat topladığı paranın söz verdiği yatırımlara dönüşmediği fark edildi.

Bunun üzerine ‘Jet Fadıl’ olarak bilinen Akgündüz, yurt dışına kaçtı ve milletvekilliği yaptı. Yeniden inşaat projeleri ile halkı dolandırdığı gerekçesi ile 22 Aralık 2015 tarihinde ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlaması ile tutuklandı ve 2017 yılında da serbest bırakıldı.

Yorumlar (0)