Brexit görüşmeleri yine çöktü!

Parlamento içindeki mevcut fikir ayrılıkları nedeniyle AB’den ayrılık sürecinin başlamasını 7 ay erteleyen İngiltere’de, iktidardaki Muhafazakar Parti ile ana muhalefet İşçi Partisi arasında 6 haftadır devam eden Brexit görüşmeleri çöktü.

DÜNYA 18.05.2019, 11:14 18.05.2019, 11:29
Brexit görüşmeleri yine çöktü!

Brexit konusunda uzlaşma sağlamak amacıyla hükümet ile yaptıkları görüşmelerin artık ilerleyemediğini söyleyen ana muhalefet İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Başbakan Theresa May’e bir mektup yazdı. Bu mektupta, hükümetin istikrarsızlığı ve zayıflığı nedeniyle, 6 haftadır partiler arasında devam eden görüşmelerin devam edemeyeceğini ifade etti.  

Görüşmelerin oldukça çetin geçtiğini belirten Başbakanlık, yaptığı yazılı açıklama ile bazı alanlarda ilerleme kaydedildiğini açıkladı.

Brexit süresi neden uzatıldı?

Aslında İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılık sürecinin 29 Mart’ta başlayacağı öngörülmüştü ancak İngiltere’nin Avam Kamarası, Başbakan May’in AB ile vardığı anlaşmayı 3 kez reddetmişti. Bunun üzerine Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, parlamentoda anlaşmanın içeriği üzerinde fikir birliği sağlanması için Brexit’in 31 Ekim’e kadar uzatılacağını açıkladı. Tusk, ertelemenin esnek olduğunu ve haziran ayında kararın bir kez daha inceleneceğini belirtti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, bu süre zarfında İngiltere’nin AB üyesi olmayı sürdüreceğini fakat İngiltere olmadan 27 üye ülkenin kendi arasında toplantılar gerçekleştirebileceğini de açıkladı. Ayrıca, 23-26 Mayıs’ta yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçimlerine İngiltere’nin de katılabileceğini ifade etti.

Başbakan May’in hamlesi ne olacak?

Başbakan Theresa May, gelecek ay yapılacak olan Brexit oylamasından sonra görevi bırakacağını söylemişti. May, ilk olarak AB’den ayrılık anlaşmasının bulunduğu ve önceden 3 kez reddedilen tasarıyı haziran ayının ilk haftasında Avam Kamarası’nda oylamaya sunacak.

Anlaşma tasarısı haziran ayı başında gerçekleştirilecek oylamada bir kez daha reddedilirse, Theresa May’in başbakanlıktan istifa edeceği tahmin ediliyor. Muhafazakâr Parti’nin parlamento grubunda daha çok Avrupa Birliği’nden mesafeli şekilde ayrılma düşüncesini destekleyenler var ancak ayrılmaya tamamen karşı olanlar da mevcut.

Başbakan May, parlamento çoğunluğunu Kuzey İrlanda’nın siyasi partisi olan Demokratik Birlik’in 10 vekilinin desteği ile sağlayabiliyor. Bu nedenle, kendi grubunu anlaşma taslağına ikna etmekte ve fikir birliğine sahip olmalarını sağlamakta zorluk çekiyor.

Liderlik yarışı başladı

May’in istifasından sonra kimlerin liderliğe aday olacağı konusunda parti içinde bir süredir kulis yapılıyor. Eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, May’in yerine aday olabileceğini belli eden Muhafazakâr Partililerin arasındaki yerini aldı. Çevre Bakanı Michael Gove da liderlik yarışında ismi geçen siyasetçilerden. Gove, liderlik için aday olup olmayacağına yönelik soruyu, Brexit’e odaklanılması gerektiğini belirterek cevaplamaktan kaçındı.

İşçi Partisi’nden tepkiler

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, dün Başbakan Theresa May’e gönderdiği mektup ile iktidar partisinin yeni bir lider arayışına girdiğini, bu nedenle hükümetin hiçbir otoritesi kalmadığını ve pozisyonunun iyice belirsizleştiğini belirtti. Corbyn, 6 haftadır siyasi partiler arasında süren görüşmelerin çöktüğünü söylerken, uzlaşmaya varılsaydı bile hükümetin bunu hayata geçirme kabiliyetine sahip olduğunun şüpheli görüldüğünü ifade etti.

Bazı alanlarda uzlaşma sağlandığını ancak aralarındaki politik uçurumları aşamadıklarını kaydeden Corbyn, hükümetin önerilerini değerlendirmeye alacaklarını ancak önemli değişiklikler yapılmadıkça May’in Brexit anlaşma taslağını desteklemelerinin mümkün olmadığını söyledi.

İşçi Partisi liderinin alternatif bir planı var mı?

İşçi Partisi içerisinde de Avrupa Birliği’nde kalmaktan Avrupa Birliği ile yumuşak bir ayrılık gerçekleştirmeye kadar çok farklı düşünceler mevcut. Fakat bu görüş ayrılıkları Muhafazakâr Parti içerisindeki gibi bir tıkanmaya yol açmıyor.

Parti lideri Jeremy Corbyn, AB ile kalıcı bir gümrük birliğinin devam ettirilmesini savunuyor. Başka bir deyişle, ithalat ve ihracat gümrük vergisi uygulanmamasını içeren bir Brexit planına sahip. İşçi Partisi, parlamentonun onayladığı herhangi bir Brexit anlaşmasının bir kez daha halk oylamasına sunulmasını, yani bir tür yeni Brexit referandumunu da gündeme getirebilir.

AB’den mesafeli bir ayrılık gerçekleşmesini savunan Muhafazakâr Partililer, bu görüşlere şiddetle karşı çıkıyorlar. Muhafazakârlara göre, gümrük birliği devam ederse İngiltere’nin diğer ülkelerle farklı ticaret anlaşmaları yapması mümkün olmayabilir. Ayrıca Brexit anlaşmasını yeniden halk oylamasına sunmanın, demokrasiye aykırı ve bir önceki referandumu hiçe sayan bir adım olacağını düşünüyorlar.

Yorumlar (0)