CHP lideri Kılıçdaroğlu: "Kadına şiddette iyi hal indirimini kaldıracağız"

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, kadına şiddet uygulayanın kim olursa olsun cezasını çekeceğini söyleyerek "'Peygamberimiz cennet anaların ayağının altındadır' der" sözlerini kullandı.

GÜNDEM 25.11.2022, 16:25 27.11.2022, 09:01
CHP lideri Kılıçdaroğlu: "Kadına şiddette iyi hal indirimini kaldıracağız"

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka koordinatörlüğünde '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' çerçevesinde 81 il ve 973 ilçede, parti binalarında eş zamanlı açıklama yapıldı.

Ankara'daki basın açıklaması, CHP Genel Merkezi'nde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımı ile yapıldı.

Şiddet gören kadınlar, etkinlikte kürsüye çıkarak yaşadıklarını anlattı.

Etkinlikte açıklamalar yapan Kemal Kılıçdaroğlu, kadına şiddete hadislerden örnek vererek karşı çıktı ve önemli ifadeler kullandı.

"Peygamberimiz 'Cennet anaların ayağının altındadır' der"

İktidara geldikleri zaman kadına şiddette iyi hal indirimini kaldıracaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, "İyi hal sebebiyle kravat takanın cezasını düşürmeyeceğiz. Kadına şiddet uygulayan kim olursa olsun cezasını alacaktır. Kadına şiddette, hiçbir şekilde taviz vermeden mücadele edilir. Evladını yitiren anneyi kimse anlayamaz.

Siz anneye, kadına şiddet uygularsanız olur mu; sevgi, hoşgörü varken, acıları birlikte paylaşmak varken. İnancımız da böyledir. Peygamberimiz 'Cennet anaların ayağının altındadır' der. Hangi kimlikten, görüşten olursak olalım, kadına şiddete karşı çıkmalıyız." sözlerini kullandı.

"Gerekçelerini bilmek lazım"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, özellikle siyasilerin, kadına şiddeti görmesi, hissetmesi ve duyması gerektiğini söyleyerek, "Duyarsızlık en kötü şeydir, duyarsızlık haksızlığı, şiddeti besler, duyarlı olmak gerek. Kadınlarla ilgili yeri geldiğinde çok güzel sözler söylüyoruz. Ama yeri geldiği zaman insanoğlu acımasız oluyor sebep, hangi gerekçe ile? Siyaseten hepimizin sorumluluğu var. Şiddete uğrayan kadınlar yalnızca bir partinin üyeleri değil. 

Partisiz olanlar var. Başka partinin üyeleri olanlar. Kırsalda yaşayanlar. Bu sebeple şiddetin hayatın her alanına etki ettiğini görüyorsunuz. Bir problem ile mücadele etmek için sorunun muhatapları ile oturup konuşmak gerek. Gerekçelerini bilmek lazım. Kadına şiddetin bu kadar ağır sonuçlarının olmasının bir nedeni var. Siz bu sebepleri ortadan kaldırabilirseniz en azından asgariye indirirsiniz." sözlerini kullandı.

"Benim ablam okuma yazma bilmez ama ben kızlarımı okuttum"

Kemal Kılıçdaroğlu, "Uyuşturucudan söz ediyoruz. Aileler korkuyor. Fakir ailelerin çocuklarından başlıyorlar, onları çantacı yapıyorlar. Bu durum şiddeti de doğuruyor. Alışılagelmiş erkek egemen bir kültürümüz var. Böyle olmaz. Erkekle kadın bir elmanın yarısıdır, eşittir. Kadın iyi eğitilirse bütün bir millet eğitilmiş olur.

Dilimizi, okumayı ve yazmayı, hoşgörüyü, sevmeyi annemizden öğreniriz. Babalar biraz daha mesafelidir. Babamın bir çocuğunu kucağına aldığını görmedim; ama ben kucağıma aldım çocuklarımı. Kızlarını okutmayanlar vardı. Mesela ablam hala okuma yazma bilmez; ama ben kızlarımı okuttum. Böyle olur. Kızlar okula gitmeli, hayatı ortaklaştırmalıyız." şeklinde konuştu.

"Hiçbir kadının erkeğe bağlı olmasına müsaade etmeyeceğiz"

Kemal Kılıçdaroğlu, kadınların iş birliği yapması gerektiğine dikkat çekerek, "Şiddeti içselleştirmiş bir Türkiye istemiyoruz. Burada da aslında güç kadındadır. Bir olursanız, birlikte mücadele verirseniz, daha çok ses çıkar. Bu coğrafyada kadına şiddet varsa, kadınlar birlik olmalı. Duyarsızlıkları biliyorum, farkındayım.

Yaşamak bir haktır; fakat yaşatmak da haktır. Yaşıyorsam yaşatmalıyım. İnşallah iktidara gelirsek aile destek sigortasını da uygulamaya alacağız. Hiçbir kadının erkeğe bağlı olmasına müsaade etmeyeceğiz. Durumu yoksa, geliri yoksa hesabına destek yatacak. Hiç kimse kadının fakirliğini bilmeyecek. İfşa etmeyeceğiz. O kadının yardım aldığını yalnızca sosyal devlet bilecek. Yeni bir kapı aralayacağız." sözlerini kullandı.

"Bizi siz buradan çıkaracaksınız"

Kılıçdaroğlu, şiddet mağduru kadınlara çağrı yaparak, "Bize katılın. Hepinize çok büyük görevler düşüyor. Bütün problemleri çözmek istiyorsanız, kadına şiddetin önlenmesinde en ciddi tedbirlerin alınmasını istiyorsanız bizlere katılacaksınız. Başka yol yok. En büyük sorunu yaşayan bu ülkenin kadınlarıdır. Bunları birikimle, mantıkla, akılla ve insan sevgisiyle önleyeceğiz. Senede bir kez dünyada kadına şiddetle mücadele anılıyor. Fakat bizim ülkede gazetelerin üçüncü sayfasında her gün kadınları görüyoruz.

Bizi siz buradan çıkaracaksınız. Ülkenin yarısı kadın. Sandıkta ortak irade gösterdiğinizde dünyayı değiştirebilirsiniz. Bakın 3 kadın Dominik'te bir araya geldi, Birleşmiş Milletler bugünü ilan etti. 1 Mayıs da öyle. Hak arayan kadınların günüdür. Hak aramak yalnızca sizin hakkınızı aramak anlamına gelmiyor, diğer kadınlarınkini de aramış oluyorsunuz. Bizim görevimiz yanınızda olmak." şeklinde konuştu.

100 bininci yeni kadın üye

Etkinlik kapsamında Kılıçdaroğlu tarafından, 100 bininci yeni kadın üye Sıdıka Yılmaz'a da parti rozeti takıldı.

Yorumlar (0)