Çavuşoğlu’ndan Kazakistan açıklaması: Her türlü desteği vereceğiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir an önce Kazakistan’ı barışa ve huzura kavuşmasını temenni ettiklerini kaydederek, “Bunun için Türk Devletleri Teşkilatı ve Türkiye olarak bütün desteği vereceğiz.” şeklinde konuştu.

GÜNDEM 09.01.2022, 14:13 10.01.2022, 09:28
Çavuşoğlu’ndan Kazakistan açıklaması: Her türlü desteği vereceğiz

Çavuşoğlu, “Antalya Belek Turizm Merkezi’nde bir otelde yapılan AK Parti Ankara İl Başkanlığı İstişare Kampında yapmış olduğu konuşmada, buluşmanın temasının “Sessiz Devrimler Çağı” olarak kararlaştırılmasının isabetli bir tercih olduğunu kaydetti.

Dün Akçakale’de meydana gelen terör saldırısında 3 Mehmetçiğin şehit edildiğini anımsatan Çavuşoğlu, “Allah’tan şehitlerimize rahmet, milletimize ve ailelerine ise baş sağlığı diliyorum. Hiçbir zaman şehitlerimizin kanı yerde kalmadı. Bundan sonra da kalmayacak. Güvenlik güçlerimizin dün yapmış olduğu operasyonla 12 terörist etkisizleştirildi. Bu kararlığımızı sonuna dek sürdüreceğiz, gerek Suriye’de gerek ülke içinde, Irak’ta her nerede olursa olsun, ülkemiz için bir tehdit unsuru varsa etkisizleştirmek için gece gündüz çalışacağız.” dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin dış politikada bir davasının olduğunun altını çizerek, her yerdeki akraba topluluklarının ve soydaşların derdini kendi dertleri gibi gördüklerini kaydetti.

Kazakistan’da yaşanan gelişmeler

KKTC’nin haklarının kendi dertleri olduğunu söyleyen Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim derdimiz Türk dünyasının geleceği. Kazakistan’da yaşanan gelişmelerle dertleniyoruz ve yakından izliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türk Devletleri Teşkilatı’nın dönem başkanı olarak Kazakistan Cumhurbaşkanı başta olmak üzere üye ülkelerin devlet başkanlarıyla görüşme yaptı. Ben de dışişleri bakanlarıyla görüştüm. Gözlemci Macaristan da dahil olmak üzere. Salı günü Dışişleri Bakanları Toplantısı’nı yapacağız. Açıklamalarımızı Türk Devletleri Teşkilatı ve Türkiye olarak yaptık. Kimileri diyor ki, “Neden bu toplantıyı daha önce yapmadınız.” İlk gün de yapmayı isterdik fakat Kazakistan, Türk Devletleri Teşkilatı üyesi değil mi? Üyesi. Kazakistan’ın bulunmadığı bir toplantıyı yapmak doğru olur mu? Tabi ki de olmaz. Bir açıklama yapmak uygun olur mu? Olmaz. Onlarla da istişarelerde bulunduk.”

“Bir an önce Kazakistan’ın huzura kavuşmasını istiyoruz”

Çavuşoğlu, Kazakistan Dışişleri Bakanı Mukhtar Tleuberdi’nin yapmış oldukları görüşmede, “Bu toplantıda size bir sunum gerçekleştirmem lazım. Bu sunumu gerçekleştirebilmek için de zamana ihtiyacım var.” dediğini kaydetti.

Bundan dolayı salı günü toplantıyı yapmak yönünde karar aldıklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Biz de gayet anlayış içerisinde karşıladık. Kazakistan’ın da tavsiyeyle salı günü sabahleyin toplantımızı gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu sözlerinin devamında, “Temennimiz Kazakistan’ın bir an önce, barışa, huzura ve istikrara kavuşmasıdır. Ülkemiz bunun için Türk Devletleri Teşkilatı olarak bütün desteği verecek. Diğer üye olan ülkelerin yanı Türk dünyasının derdi bizim derdimizdir. Tüm dünya bunu Karabağ zaferinde gördü.” dedi.

Yorumlar (0)