Çavuşoğlu'ndan İsveç ve NATO yorumu: Şu an mümkün değil

Macaristan'a resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, mevkidaşı Peter Szijjarto ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarına konuştu. İsveç'in üçlü ahitnamede belirtilen talepleri yerine getirmediğini kaydeden Çavuşoğlu, "Bu durumda NATO üyeliğini kabul etmemiz söz konusu değil. Somut adım atmalılar." dedi.

GÜNDEM 31.01.2023, 15:15 31.01.2023, 18:03 Hakan Öksüz
Çavuşoğlu'ndan İsveç ve NATO yorumu: Şu an mümkün değil

Resmi temaslar kapsamında Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı Peter Szijjarto ile görüştü. Çavuşoğlu ile Szijjarto, görüşme sonrası basın mensuplarının sorularına yanıt verdi. 

Szijjarto: "İsveç, NATO üyeliğini istiyorsa buna göre davranmalı"

Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, son dönemlerde Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerine değindi. İsveç'in NATO'ya üye olmak istediğini hatırlatan Szijjarto, "Bunu çok istiyorlarsa belki biraz daha iyi davranışlar sergilemeleri gerekiyor. Olayları gözlemleyen biri olarak konuşuyorum. Başka bir dinin kutsal kitabını yakmak, kabul edebileceğimiz bir davranış biçimi değil." dedi.

"Terör örgütlerinin İsveç'te nasıl yapılandığını biliyoruz"

İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreci hakkında konuşan Çavuşoğlu, "NATO'nun genişlemesinden yanayız, eskiden beri bu tutumu hiç değiştirmedik. Öte yandan terör örgütlerinin İsveç'te nasıl yapılandığını da biliyoruz. Orada eleman devşirme ve propaganda faaliyeti yürütüyorlar. Bir yandan da İsveç üzerinden ciddi bir finansman kaynağına erişebiliyorlar." ifadelerini kullandı.

"Taleplerimiz yerine getirilmeden kabul edemeyiz"

İsveç ve Finlandiya'da terör örgütlerinin rahatça hareket edememesi için bir üçlü ahitname imzaladıklarını hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, "Buna göre İsveç ve Finlandiya hükümetleri, söz konusu terör faaliyetlerini engelleyecekti. Finlandiya ile süreç sorunsuz şekilde ilerliyor, çözülebilecek küçük pürüzler var. İsveç'teki yeni hükümette de bu yönde bir istek mevcut fakat somut adım atmıyorlar. Güvenlik endişelerimiz nedeniyle bazı taleplerimiz var. Bu talepleri yerine getirmeyen bir ülkenin NATO'ya üye olmasını kabul edemeyiz." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)