Çavuşoğlu: Davos'ta Libya ve Suriye'yi de gündeme getireceğiz!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda Libya ve Suriye'yi de gündeme getireceklerini açıkladı.

GÜNDEM 21.01.2020, 12:45 21.01.2020, 18:23
Çavuşoğlu: Davos'ta Libya ve Suriye'yi de gündeme getireceğiz!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çavuşoğlu, Dünya Ekonomik Forumu dolayısıyla bulunduğu İsviçre'nin Davos kentinde NTV'ye gündemle ilgili açıklamalar yaptı.

Zirve kapsamında katılacağı programlar ve temaslar hakkında konuşan Çavuşoğlu, burada yapacağı ikili görüşmelerde ulusal ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunacağını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Almanya'da Libya konusuyla ilgili yapılan Berlin Konferansı hakkında, "Amacımız, Libya'da kalıcı bir ateşkesi tesis etmek ve daha sonrasında da siyasi sürece hız vermek." değerlendirmesinde bulundu. 

Libya'ya ilişkin Türkiye'nin Rusya ile tesis ettiği ateşkesin sürmesi konusunda ortak kararın çıktığını anımsatan Çavuşoğlu, "Bir an önce siyasi sürecin de hızlandırılması bakımından da toplantıda önemli kararlar çıktı ve tüm taraflardan destekler de geldi." ifadesini kullandı.

"Hafter siyasi sürece, yola inanıyor mu inanmıyor mu?"

Çavuşoğlu, "Hafter'in Moskova'da ateşkes anlaşmasını imzalamaması ve yine Berlin'de de hemen bu ortak açıklamaya (Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz) Serrac tarafının destek vermesine rağmen Hafter tarafından herhangi bir destek ya da açıklama gelmemesi herkesin kafasındaki soru işaretini devam ettirdi. Hafter siyasi sürece, yola inanıyor mu inanmıyor mu? Çözüm istiyor mu istemiyor mu? Siyasi çözüm mü istiyor yoksa askeri çözüm mü? Bugüne kadarki tüm tutumları askeri çözüm istediğine işaret ediyor. Bir an önce Hafter'in de bu çizgiye gelmesi lazım. Uluslararası toplumun bu çağrılarına somut ve olumlu cevap vermesi gerekiyor ki sahadaki sükunet devam etsin ve Libya'nın birliği korunsun." dedi.

"Yunanistan Libya'da bir aktör değil"

Hafter'in, Berlin Konferansı öncesi Yunanistan'da ağırlandığının hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, "Yunanistan Libya'da bir aktör değil. Komşumuz Yunanistan'ı yok saydığımız için söylemiyoruz. Yunanistan oraya (Berlin'e) sadece bizim Libya ile imzaladığımız Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasıyla ilgili mutabakat zaptını gündeme getirmek için geliyor fakat Berlin'de gündem bu değil ki. Yunanistan dar bir pencereden olaya bakıyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)