Trump'ın duruşmaları başlıyor!

ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump'ın Senato'daki azil duruşmaları bugün başlıyor.

DÜNYA 21.01.2020, 17:36
Trump'ın duruşmaları başlıyor!

21:00'da (TSİ) başlayacak oturumda Trump, Temsilciler Meclisi'nden gelen "görevi kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek" suçlamaları ele alınacak.

ABD'nin 4 Temmuz 1776'da kuruluşundan bu yana yalnızca 3'üncü kez meydana gelen süreç nasıl işleyecek?

Bugün yapılacak ilk oturumda yargılamaya dair sürecin usulleri belirlenecek. Gündeme gelebilecek bir diğer gündem maddesi ise tanıkların dinlenip dinlenmeyeceği olacak. Senato'dan çıkacak karara göre taraflar tanıklarını getirebilecek. Senato'daki Demokratlar Beyaz Saray'da görev yapan Mick Mulvaney ve Michael Duffey gibi isimlerin dinlenmesini istiyorlar. Nitekim, bir süre önce de Trump'ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, Senato'dan çağrılmaları durumunda ifade vereceklerini açıklamışlardı.

67 Senatörün evet oyu kullanması gerekiyor

Tanıkların dinlenmesi ve yargılama sürecinin parçası hâline gelmesi kararının kabul edilmesi için de Senato'da 3'te 2'lik salt çoğunluk gerekecek. Buna göre 100 kişilik Senato'nun en az 67'sinin "evet" oyunu kullanması gerekiyor. Ancak, bu noktada Senato'da Cumhuriyetçi 53 senatör olması önemli bir husus.

Trump'ın azil davasının ön duruşmasında yargılama sürecinin kurallarına yönelik oylama yapılıp kabul edilmesinin ardından, duruşmalara geçilecek.

Eğer ön duruşma kısmı uzamayıp duruşmalar bugün başlarsa azil yöneticileri adı verilen ve yargılama sürecinde savcılık rolünü üstlenen Demokrat Temsilciler Meclisi üyeleri, Trump'ın niçin görevden azledilmesi gerektiğine yönelik "açılış konuşmaları" yapacak.

Duruşmalar sırasında senatörler savunma ya da iddia makamları ile doğrudan konuşamıyor. Ancak, sorular Yüksek Mahkeme Baş Yargıcı John Roberts tarafından yazılı olarak iletilebilecek. Tanıkların dinlenmesi gibi süreç boyunca ortaya çıkabilecek diğer hususlarda da oylama yapılacak ve yine 3'te 2'lik salt çoğunluk aranacak.

Süreç sonunda gerek iddia gerekse savunma makamları yargılamayla ilgili kapanış konuşmalarını yaparak karşılıklı şekilde söz alacaklar. Bu kısımda önce savunma sonra azil süreci yöneticileri söz almış olacak. Böylece, azil sürecinde açılışı da kapanışı da Temsilciler Meclisi yapmış olacak.

Sürecin değerlendirmesi

Senatörler yargılamadaki argümanlar, tanık ve kanıtlarla ilgili değerlendirmeler yapacaklar. Senatörlerin kararı doğrultusunda bu halka açık şekilde de yapılabilecek.

Oylama

Senato, Trump hakkındaki iki görevden alma maddesine yönelik ayrı ayrı oylamalar yapacak. Üçte ikilik çoğunluğun sağlanması durumunda Trump görevden alınacak. Bunun sağlanması için Cumhuriyetçi senatörlerin Cumhuriyetçi Başkan Trump aleyhinde oy kullanması gerekiyor.

Senato'da salt çoğunluğun sağlanamayacağı ve Trump'ın suçsuz bulunması yönünde karar alınacağı düşünülüyor.

Yorumlar (0)