BM raporunda Türk SİHA’sı Kargu’ya büyük övgü: “Tarihte bir ilk”

Türk SİHA’sı Kargu’nun Hafter güçlerine karşı gösterdiği performansın altı çizilerek SİHA’nın bir ilke imza attığı ifade edildi.

GÜNDEM 01.06.2021, 13:51 02.06.2021, 09:52
BM raporunda Türk SİHA’sı Kargu’ya büyük övgü: “Tarihte bir ilk”

Birleşmiş Milletler raporunda Türkiye’nin SİHA’sı Kargu-2’ye büyük bir övgüde bulunuldu. Raporda Kargu-2’nin Libya’da Hafter güçlerine karşı göstermiş olduğu performansa dikkat çekilerek Kargu’nun makine öğrenimine dayalı bir otonom silah olarak bilinen ilk vaka olduğuna dikkat çekildi.

"Kargu-2 'kendi inisiyatifiyle' Hafter güçlerini vurdu

Türk savunma sanayisinin İHA ve SİHA’lar konusunda elde ettiği başarı uluslararası alanda da yankı buluyor. BM’nin 2021 Mart ayı raporuna göre, patlayıcı yüklü olan Türk yapımı Kargu-2 kamikaze drone’u, ‘kendi inisiyatifiyle gerçekleştirdiği’ saldırıyla Libya’da darbeci Hafter güçlerini vurdu.

"Tarihte bir ilk"

Kargu’nun komut almaksızın yapay zekayla otonom bir şekilde saldırıyı gerçekleştirdiği bildirildi. BM Güvenlik Konseyi’ne sunulmuş olan raporda aktarılan bilgilere göre Libya’daki çatışmalar sırasında darbeci Hafter güçleri, saldırıların püskürtülmesi sonrası patlayıcı yüklü olan Türk yapımı otonom kamikaze drone Kargu-2 tarafından vuruldu. Açıklanan raporda verilmiş olan zarar veyahut drone saldırısının ardından can kaybına ilişkin bilgi paylaşılmazken, meydana gelen olayın makine öğrenimine dayalı otonom silahın bilinen ilk vakası olarak kabul edildiği aktarıldı.

Yorumlar (0)