Erdoğan TBMM'de yemin ederek görevine başladı

TBMM'de yoğun alkışlarla karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemin ederek görevine başladı. Erdoğan, saat 16.00'da Anıtkabir'i ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan için Beştepe'de göreve başlama töreni düzenleniyor. Saat 19.00'da verilecek yemeğin ardından Erdoğan'ın, yeni kabine üyelerini açıklayacağı tahmin ediliyor .Törene 21 devlet başkanı ve 13 başbakanın yanı sıra çok sayıda bakan ile aralarında Türk Devletleri Teşkilatı, NATO ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın da olduğu uluslararası kuruluş temsilcileri katılıyor.

GÜNDEM 03.06.2023, 09:18 03.06.2023, 17:50 Hakan Öksüz
Erdoğan TBMM'de yemin ederek görevine başladı

TBMM Genel Kurulu'nda dün yapılan 28. Dönem milletvekillerinin yemin töreni 10,5 saat sürdü. Genel Kurul, Geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli başkanlığında toplandı. Toplamda 581 milletvekilinin ant içtiği kaydedildi. Henüz yemin etmeyen vekillerin, Genel Kurul'a katıldıkları ilk birleşimde yemin edecekleri belirtildi.

Yemin töreni saat 15.00'te başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yemin töreni ise saat 15.00'te başladı. Törene 21 ülkeden liderlerin katılacağı kaydedildi. ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Jeffry L. Flake, ABD Başkanı Joe Biden'ı temsilen törende olacak. Aralarında Azerbaycan, Ruanda, Macaristan, Cezayir, Kazakistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yer aldığı 13 ülkenin cumhurbaşkanı da TBMM'de yer aldı.

Erdoğan Meclis'te

Cumhurbaşkanı Recep, Meclis'te katılacağı yemin töreni için koruma ekibiyle yola çıktı. Yemin etmek üzere TBMM'ye gelen Erdoğan'ı, geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli karşıladı.

Erdoğan geldi, alkış tufanı koptu

Erdoğan, tören kıtasını selamladıktan sonra Meclis Şeref Holü'ne geçti. Meclis'te yoğun alkışlarla karşılanan Erdoğan, Devlet Bahçeli'den mazbatasını aldı. Erdoğan'ın yemin etmesinin ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Erdoğan, yoğun alkışlar eşliğinde parlamentodan ayrıldı.

Geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli, 7 Haziran Çarşamba günü Meclis başkanının seçileceği oturuma kadar birleşime ara verdi. 

Anıtkabir'e Ziyaret

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemin töreninin ardından TBMM'den ayrıldı. Anıtkabir'i ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis'teki yemin töreninin ardından Anıtkabir'e geldi.

Atatürk’ün mozolesine çelenk koyan Erdoğan, İstiklal Marşı'nı okudu. Daha sonra Misak-ı Millî Kulesi’ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, deftere yazdığı metni okudu.

"Canla başla çalışmayı sürdüreceğiz"

Erdoğan, özel deftere yazdığı metinde şu ifadelere yer verdi:

“Aziz Atatürk, Türkiye bir seçim sürecini daha tüm dünyaya örnek gösterilecek rekor bir katılımla demokrasi şöleni havasında suhuletle neticelendirdi. 14 Mayıs'ta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev yapacak 28’inci dönem milletvekillerini belirleyen milletimiz 28 Mayıs’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda da şahsımıza yüzde 52,18 oy oranıyla yine büyük bir teveccüh gösterdi. Hamdolsun bir 5 yıl daha ülkemize ve necip milletimize hizmet edecek olmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin de güvenoyu aldığı bu seçimlerin milletimizin yeni bir dönemin kapılarını açtığına inanıyoruz. Önümüzdeki 5 yıl boyunca Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu hayata geçirmek için canla başla çalışmayı sürdüreceğiz. Asrın felaketi, 6 Şubat depremlerinin yaralarını hızla sarıp söz verdiğimiz gibi depremzedelerimizi en kısa sürede yeni yuvalarına kavuşturacağız. 12. Cumhurbaşkanı olarak milletimizin ebedi ve ezeli kardeşliğine sahip çıkmaya, ülkemizi büyütmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğiz. Rabbim yolumuzu, bahtımızı açık etsin. Ruhun şad olsun"

Külliye'de de "göreve başlama töreni" 

Saat 15.00'te yapılan yemin töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anıtkabir'i ziyaret ettikten sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne süvari birliğiliği eşliğinde giriş yaptı. Giriş sırasında 101 pare top atışı yapıldı.Ayrıca Hava, Kara ve Deniz Kuvvetleri komutanlıklarına bağlı ordu karargahlarında da 101'er pare top atışıda gerçekleştirildi.

Törende, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Armoni Mızıkası, TSK Mehteran Takımı ile TSK Tarihi Birlik de yöresel kıyafetleriyle hazır bulundu.

Törene kimler katılıyor?

İşte törene katılacağı açıklanan 21 devlet başkanı:

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin Çuppu, Gine Devlet Başkanı Mamady Doumbouya, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Togo Cumhurbaşkanı Faure Essozimna Gnassingbe, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Karadağ Cumhurbaşkanı Yakov Milatoviç, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kongo Cumhurbaşkanı Denis Sassou N'Guesso, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski,  Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud.

Maduro ve Paşinyan da katıldı

78 ülkeden üst düzey yöneticelerin katıldığı 'göreve başlama törenine' Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Macaristan Başbakanı Victor Orban, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'nin de aralarında bulunduğu 13 ülkenin başbakanları katılıyor.

Törende Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha'nın da olduğu 8 uluslararası kuruluşun temsilcileri de hazır bulunuyor.

Rusya Federasyonu Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Viktoroviç Volodin, Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkan Yardımcısı Ding Zhongli'nin katılacağı törende, 12 ülke, Meclis Başkanı düzeyinde temsil ediliyor.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Jelka Sviyanoviç, Konsey Üyeleri Jelko Komşiç ile Denis Beçiroviç'in yanı sıra Bosna Hersek Sırp Entitesi Başkanı Milorad Dodik'in de katılacağı törende, eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, eski Almanya Şansölyesi Gerhard Schröder, eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, eski Bosna Hersek Başkanlık Konseyi üyesi Bakir İzzetbegoviç, eski İsveç Başbakanı Carl Bildt de yer alıyor.
 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de törene katılacağı açıklanmışt

Yorumlar (0)