Bilim Kurulu sonrası Fahrettin Koca'dan açıklama

Bakan Koca, "An itibarıyla aktif vakalarımızın yaklaşık olarak yüzde 40'ı 23 yaş altı yurttaşlarımızdan oluşmaktadır." dedi.

GÜNDEM 13.10.2021, 22:24
Bilim Kurulu sonrası Fahrettin Koca'dan açıklama

Bilim Kurulu video konferans yöntemi ile bir araya geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından önemli açıklamalarda bulundu.

Aşılama programı

Koca'nın açıklamaları, şu şekilde: 

"Bilim Kurulu bugün salgındaki son durum, gençler üzerinde oluşturduğu etki, aşılama programı ve yerli aşımının güncel durumunu değerlendirmek üzere toplandı. 

Her yeni gün ufak artışlarla salgın tehdidi devam ediyor. Yalnızca vaka sayıları değil, vefat sayıları da artıyor. Özellikle aşı yaptırmayanlar yoğun bakıma ve hastaneye ihtiyaç duyacak duruma geliyor. Kronik hastalığı olan büyüklerimiz de hastalığı ağır şekilde geçiriyor. Yüz yüze eğitimle birlikte vakalardaki yaş ortalaması gittikçe düşüyor. Üniversitelerin açılmasıyla birlikte hareketlilik daha da artacak. Üniversiteli kardeşlerimiz yüz yüze eğitimi kesintisiz bir şekilde sürdürebilmek ve sevdiklerine COVID-19 taşımamak için aşılanmalıdır. An itibarıyla aktif vakaların yüzde 40'ı 23 yaş altı yurttaşlarımızdan oluşmaktadır.

Aşılama programımızda da bir yavaşlama söz konusu. Aşıların etkinliği ve hastaneye yatışları düşürdüğü tartışmasız bir gerçektir. Aşımızı olarak toplum bağışıklığını sağlamalı ve salgına 'dur' demeliyiz. 

Yerli aşıda son durum

Kendi aşımızı geliştirmiş olmamız Türkiye için son derece kıymetlidir. Bu bizim kendi gücümüzdür. Yerli aşımızı diğer aşıların ardından hatırlatıcı doz olarak uyguladığımız Faz-III çalışmaları sürmektedir. Çalışmaların ardından acil kullanım onayı verilmesi halinde yaygın kullanım için seri üretim adımına geçilecektir. Tüm gönüllülerimizi yerli aşı çalışmalarına katılmaya çağırıyorum. Yerli aşıya destek verin. 

"Aşı olanlar da tedbirlere uymalı"

Aşı olduğu için artık kısıtlama yok. Aşı yaptırarak bağışıklık sağlayabilirsek ek önlemlere gerek duyulmayacak. Toplu bir şekilde aşı yaptırmadan bunu gerçekleştirmek imkansız. Aşı olan yurttaşlarımız da tedbirlere riayet ederek COVID-19'un yayılımını önleyebilir."

Yorumlar (0)