Evleneceklere kötü haber: "Zam kaçınılmaz"

Bursa'da 23 senedir mobilya üretimi yapan Yusuf Katana, mobilya hammaddelerinin ihracatının, katma değerli ihracatın önünü kestiğini belirtti. Önceliğin iç piyasaya verilmesi gerektiğine işaret eden Katana, “Hammadde hususunda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Döviz kuru artınca üreticiler yurt dışına önem vermeye başladı. Hammaddenin ihraç edilmesi ülke ekonomisi için büyük bir kayıp." dedi.

EKONOMİ 13.10.2021, 22:39 14.10.2021, 17:49
Evleneceklere kötü haber: "Zam kaçınılmaz"

Kentte yaklaşık olarak 25 senedir kişiye özel çocuk mobilyası üretimi yapan bir şirketin kurucu ortağı Yusuf Katana, hammaddenin ülke dışına gönderilmesinin Türkiye ekonomisine ve üreticiye büyük zararlar verdiğine işaret etti. Mobilya üreticilerin zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Katana, "Hammadde tedarikindeki problem, üreticileri oldukça zor bir duruma sokmaktadır. Ana hammadde olan MDF, son bir sene içinde yüzde 100'den fazla zamlandı. Aynı şekilde, boya fiyatları da durmadan artıyor. Mazot, elektrik ve işçilik fiyatları da yükseliyor. Tüm bunlar da üreticiyi zorluyor. Hammadde tedarik ettiğimiz şirketler de maliyetler sebebiyle stoklu satış yapmıyor, sipariş üzerine gönderim sağlıyor. Bu da hammaddenin bize ulaşma süresini uzatıyor." diye konuştu. 

"Zam kaçınılmaz"

Zamların halihazırda fiyatlara yansıtmadığını belirten Katana, üreticilerin karlılığını düşürüp, ellerindeki ürünleri eriterek işletmelerini ayakta tutmaya çaba sarf ettiğini söyledi. İlerleyen süreçte zamların kaçınılmaz olacağına vurgu yapan Katana, “Uyum sağlayamayan şirketler bir bir kapanacaktır. Normalde yıllık bazda yüzde 20'lik artışlar oluyor fakat tedarik sıkıntısı ve maliyetlerin artması fiyatlara yansıyacaktır. Tüketicilerin geç kalmadan mobil ihtiyaçlarını karşılaşmaları kendi avantajlarına olacaktır." diye konuştu. 

"Türkiye çok iyi bir pazar haline geldi"

2021 sonu itibarıyla sıkıntıların daha da artış gösterebileceğini kaydeden Katana, bu problemlerin çözümü adına üretimi ve üreticiyi destekleyecek olan ek tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini dile getirdi. Tecrübeli iş insanı, “Döviz kurunun artmasıyla birlikte tüm ülkeler için Türkiye çok iyi bir pazar haline geldi. Üretime destek verilerek tüm bu sıkıntıları avantaja çevirebiliriz. Hammadde ihracatını azaltıp, katma değerli ürüne çevirdikten sonra ihraç etmek ülke ekonomisi ve bizler için daha iyi olacaktır." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)