Beyoğlu terör saldırısında tutuklananların ifadeleri ortaya çıktı

Beyoğlu'nda meydana gelen bombalı terör saldırısı suçuyla tutuklanan Ahlam Albashır'ın da içerisinde yer aldığı 17 zanlıdan 6'sının hakimlik ifadeleri ortaya çıktı.

GÜNDEM 18.11.2022, 09:18 19.11.2022, 08:43
Beyoğlu terör saldırısında tutuklananların ifadeleri ortaya çıktı

İstanbul’un en kalabalık yerlerinden olan Beyoğlu’nda geçtiğimiz günlerde bir terör saldırısı gerçekleşmişti. Bu olayın ardından hızla harekete geçen ekipler, bombalı saldırıyı gerçekleştirenleri yakalamıştı. İstanbul 3. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği tarafından ifadeleri alınan zanlılar, tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 17 zanlıdan 6’sının patlama ile ilgili ifadeleri ortaya çıktı.

“Haber verecektik, polis bizden önce geldi”

Zanlılardan Ammar Jarkas, Edirne’den geçerek kaçan Bilal Hassan'ı herhangi bir şekilde tanımadığını iddia etti. Korsan taksicilik ile uğraştığını ifade eden Jarkas, "Halil Menci tarafından onun (Ahlam Albashır) götürülmesi istendi. Menci’de Suriye’nin Kamışlı ilçesinde hayatını sürdürüyor. Herhangi bir şet sormadan yalnızca onu götürmem talep edildi. Yakalandığım ev komşumundur. Biz olay olduktan sonra fotoğrafları görünce bildirmek istedik fakat polis bizden önce geldi." dedi.

Zanlılardan Mahmud Haso, Türkiye’ya yeni geldiğini, Ahlam Albashır'ın gözaltına alındığı dairede oturdukları sırada zanlı Hatice El Kurdi’nin yanına siyahi bir kadınla geldiklerini, kuzeninin “Bu kim?” demesi sonrasında El Kurdi’nin "Bu kızı Ahmed oğlum buraya getirdi, kendisi yurt dışına gidecek." dediğini ifade etti.

Söz konusu daireye, Emine isimli bir kadının bebeğini görmek üzere gittiklerini öne süren Mahmud Haso, "Bombayı oraya bırakan kişinin eve getirilen şahıs olduğunu anlamadım. Bakar ile Ammar telefondan bir şeylere bakıyorlardı. Daha sonra mutfağa geçtiler. Orada konuştular. Misafir bu kişilerin misafiridir. Ben herhangi bir olaya karışmadım. Zekeriya’yı da mutfağa çağırdılar. Aradan 10 dakika kadar geçti, Zekeriya'nın küfür ettiğini işittim. ‘Siz kimi eve getirdiniz?’ diye kızıyordu. Çıktığı sırada kapının önünde bekledi, 'Telefonu getirin, polisi arayacağım.' dedim. Zaten kuzenim kapıya çıktığında bağırıp kavga etmeye başladılar. Ammar, 'Bak o olmayabilir.' dedi. Zaten çok kısa bir süre sonra kapı çaldı ve polisler geldi. Kuzenim de ‘O burada’ dedi." şeklinde konuştu.

Zanlılardan Hatice El Kurdi ile Hadir Carkes, bebek ziyareti adına, Mesut Hesso ve Muhammed Şiho ise ilaç almak üzere Ahlam Albashır'ın bulunduğu daireye geldiklerini iddia ettiler.

Tutuklandılar

İfadelerin sonrasında mahkeme, 9 zanlının, "ülke bütünlüğünü ve devletin birliğini bozmak", "bombalama, nükleer veya kimyasal silah kullanarak tasarlayarak öldürmeye teşebbüs" ve "bombalama, nükleer veya kimyasal silah kullanarak tasarlayarak öldürme" suçlarından tutuklanmalarına karar verdi.

Karar noktasında, İstiklal Caddesi üzerinde 13 Kasım Pazar günü saat 16.13 sularında zanlı Ahlam Albashır'ın bırakmış olduğu bombanın patlamasının ardından 6 kişinin hayatını kaybettiği, eylemin YPG/KCK/PKK bölücü terör örgütlerince ülke bütünlüğünü bozma ve Türkiye'nin devlet birliğini bozma düşüncesiyle planlandığı ifade edildi.

WhatsApp üzerinden direktifler verdi

Ahlam Albashır'ın, zanlı Ahmed Jarkas tarafından gizlenmesi için Esenler'den Kanarya Mahallesi’ne gönderildiğini, bu noktada Ahmed Jarkas’ın patlamayı gerçekleştiren Albashır'la beraber hareket ettiği ifade edildi.

Karar çerçevesinde, Küçükçekmece’ye bağlı olan Kanarya Mahallesi'nde bulunan dairede Albashır'la beraber olan zanlılar Mesut Hesso, Hatice El Kurdi, Bakar Carkes, Zekeriya Muhammed Şemmuni, Muhammed Şizo, Mahmud Haso, Hadir Carkes ve Ammar Jarkas’ın da yakalandığı, bu noktada Albashır ile görüşme halinde oldukları belirlendi.

Zanlı Zekeriya Muhammed Şemmuni’nin patlama ile ilgili yakalanan diğer bir zanlı ile WhatsApp uygulaması üzerinden görüşme sağladığı bilgisi bulunan kararda, Ammar Jarkas'ın, zanlı Albashır'la beraber davrandığı Bilal Hassan'ı kaçması adına bir otomobille Edirne'ye götürdüğü daha sonta Jarkas'da patlama ile ilgili olarak WhatsApp yazışmalarının olduğu ve Albashır'a kıyafetlerini değiştirmesini vurguladığı bir ses kaydı attığı aktarıldı.

Yorumlar (0)