Beyoğlu'ndaki bombalı saldırının failleri hakim karşısında

Beyoğlu'nda geçen yıl 13 Kasım'da yapılan ve 6 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırıyı düzenleyen teröristler, hakim karşısına çıktı. Bombayı yerleştiren Ahlam Albashir'in da aralarında yer aldığı tutuklu 15 sanık yargılanıyor. İşte iddianameden detaylar...

GÜNDEM 09.05.2023, 13:01 09.05.2023, 13:10 Hakan Öksüz
Beyoğlu'ndaki bombalı saldırının failleri hakim karşısında

13 Kasım 2022'de İstanbul Beyoğlu'nda yapılan terör saldırısında 6 kişi yaşamını yitirmiş, 99 kişi yaralanmıştı. Bombanın içinde bulunduğu çantayı yerleştiren Ahlam Albashır ile birlikte 15 sanığın yargılandığı davanın duruşması, Marmara Cezaevi karşısında yer alan salonda görüldü. 

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılan duruşmaya tutuklu haldeki 12 sanığın SEGBİS aracılığıyla katıldığı kaydedildi. Terör örgütü PKK/YPG'nin düzenlediği bombalı saldırıya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlandı.

İstanbul'daki evde talimat beklemişler

İddianamedeki bilgilere göre terör örgütü tarafından eğitim verilen Ahlam Albashır ile Bilal el-Hacmaus, bombalı eylem yapmak amacıyla Türkiye'ye yollandı. Terör örgütünün bağlantılarının kullanıldığı, iki sanığın İstanbul'daki bir eve yerleştirildiği ve burada talimat bekledikleri kaydedildi.

Bilal el-Hacmaus için kırmızı bülten talebi

Edirne'den yurt dışına kaçan sanık Bilal el-Hacmaus'un yakalanması için kırmızı bülten talebinde bulunulduğu belirtildi. Terör örgütü PKK/YPG'nin sözde yönetim kadrosunun, bu eylemin gerçekleştirilmesi için talimat verdiği vurgulandı. Cemil Bayık, Layika Gültekin, Ferhat Abdi Şahin, Fehman Hüseyin ve Saliha Bişkin gibi isimler hakkında yakalama emrinin bulunduğu ifade edildi.

Bombalı eylem suçuna karışan 36 sanığın cezalandırılması isteniyor. İddianamede müşteki olarak 123 kişinin adı yer alıyor. Sanık Ahlam Albashır hakkında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçu nedeniyle ağırlaştırılmış müebbet, "tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürme" suçundan dolayı ise 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Terörist Halil Menci, 22 Şubat'ta etkisiz hale getirilmişti

Bombalı saldırıda rolü bulunduğu tespit edilen terörist Halil Menci'nin yakalanması için Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Kamışlı'da operasyon düzenlenmişti. MİT tarafından izlemeye alınan Menci, Suriye'nin kuzeyinde 22 Şubat'ta kapana kıstırılmıştı. MİT ekipleri, terörist Menci'yi etkisiz hale getirmişti.

Yorumlar (0)