İran sinyali verdi: Nükleer anlaşma mümkün

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri, yaptığı açıklamada batılı tarafların geçerli bir siyasi irade göstermesi halinde nükleer anlaşmanın yeniden tam olarak uygulanmasının mümkün olacağını duyurdu.

DÜNYA 09.05.2023, 13:10 10.05.2023, 17:52 Şeyda Gül
İran sinyali verdi: Nükleer anlaşma mümkün

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin 5'inci yıl dönümünde askıya alınan müzakere sürecini değerlendirdi. ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin onayladığı ve nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı'ndan çekilerek, "uluslararası hukuka darbe indirdiğini" savunan Kenani, o zamandan bu yana ABD’nin bu hukuksuz eylemini telafi etmediğini belirtti.

Hiçbir fırsat daimi değildir

Bakıri, yaptığı açıklamada ihlalde bulunan tarafların geçerli bir siyasi irade göstermesi halinde temel unsuru yaptırımların etkin ve kalıcı olarak kaldırılması olması gereken anlaşmanın yeniden tam olarak uygulanmasının mümkün olacağını söyledi. Bakıri, “Hiçbir fırsat daimi değildir” dedi.

ABD anlaşmadan tek tarafta çekilmişti

ABD, 8 Mayıs 2018 tarihinde Donald Trump başkanlığı döneminde İran ile 2015 tarihinde varılan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmişti. Bunun ardından ABD, İran’a yeniden yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

İran yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirmeye başlamıştı

Buna karşılık olarak 8 Mayıs 2019 yılında anlaşmadaki faaliyetleri askıya almaya başlayan İran, anlaşmada 3,67 oranında uranyum zenginleştirmeye izin vermesine rağmen bu süreçte yüzde 60 saflıkta uranyum zenginleştirmeye başlamıştı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’ndan yapılan açıklamada “İran'ın nükleer tesislerinde yüzde 84 zenginleştirilmiş "parçacıkların" tespit edildi” denmişti.

Trump sonrasında Nisan 2021 tarihinde binanın Viyana da başlayan e İran ile nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması için ABD'nin anlaşmaya yeniden katılmasının ele alındığı nükleer görüşmeler, Washington ve Tahran arasındaki bir dizi uzlaşmazlık nedeniyle Eylül 2022 başlarında askıya alınmıştı.

Yorumlar (0)