Bakan Tunç: Önceliğimiz deprem bölgesini ayağa kaldırmak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki AFAD Koordinasyon Merkezi'nde görevlilerden bilgi aldı. Burada açıklama yapan Bakan Tunç, "Önceliğimiz deprem bölgesindeki 11 ilimizi yeniden ayağa kaldırmak ve yaraları sarmak. Bu mücadeleyi Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde gerçekleştiriyoruz ve gerçekleştirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

GÜNDEM 29.07.2023, 17:10 29.07.2023, 17:31
Bakan Tunç: Önceliğimiz deprem bölgesini ayağa kaldırmak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep'in Nurdağı ilçesindeki AFAD Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret etti ve depremzede vatandaşlarla bir araya geldi.

Nurdağı’ndan sonra İslahiye ilçesine geçen Tunç'a, AFAD Koordinasyon Merkezi yetkilileri tarafından deprem sonrasında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verildi.

Burada basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Tunç, depremlerde yaşamını yitiren vatandaşlara Allah'tan rahmet diledi.

Deprem bölgesindeki şehirleri ziyaret ederek çeşitli incelemelerde bulunduğunu belirten Bakan Tunç, bu ziyaretler sırasında hukuki sorunlara ilişkin çözüm önerileri konusunda istişareler yaptıklarını ifade etti.

"Önceliğimiz 11 şehrimizi yeniden ayağa kaldırmak’’

"Deprem konusu hükümetimizin en öncelikli konusudur" diyen Bakan Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kabine Toplantılarına deprem bölgesinde yapılan çalışmalar ile kentlerin yeniden inşası konusunda bakanlardan bilgiler alarak başladığını ifade etti.

Bakan Tunç, "Bizim önceliğimiz deprem bölgesindeki 11 şehrimizi yeniden ayağa kaldırmak ve yaraları sarmak. Bunun mücadelesini Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleştiriyoruz ve gerçekleştirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Hizmetlerin kesintiye uğramamasını sağladık"

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kriz merkezi oluşturulduğunu anımsatan Bakan Tunç, mağduriyet yaşanmaması için yargıda itiraz ve dava açma sürelerinin durdurulduğunu ifade etti.

Depremlerin hemen ardından soruşturma işlemlerinin başlatıldığını vurgulayan Bakan Tunç, bölgeye bilirkişilerin, savcı ve hakimlerin görevlendirildiğini söyledi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, depremlerde 15 adliyenin ağır hasar gördüğünü, 49 adliyenin ise az ve orta hasarlı olduğunu belirterek, "Bakanlık olarak bölgeye toplam 473 milyon 819 bin lira kadar harcama yaparak onarım çalışmalarını gerçekleştirdik ve hizmetin kesintiye uğramamasını sağladık" şeklinde konuştu.

"Sürecin hızlandırılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz"

Deprem bölgesinde şu ana kadar 131 yeni mahkemenin kurulduğunu söyleyen Bakan Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) kararnamesiyle yeni hakim ve savcı görevlendirilmesinin de yapıldığını belirtti.

Gaziantep'te yeni bir Bölge İdare Mahkemesi binası yapılacağı, eylül ayında ise Adli Tıp Kurumu binasının ihalesinin gerçekleştirileceği bilgisini veren bakan Tunç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Öte yandan deprem ceza soruşturmaları devam ediyor. Bu konudaki hukuki süreci titizlik ile takip ediyoruz. 11 ilimizde 1757 şüpheli aleyhinde işlem yapıldı, 642 adli kontrol, 351 tutuklama, 764 diğer tedbir kararları verildi. Özellikle teknik üniversitelere gönderilen dosyalar, bilirkişi incelemeleri ve gelecek raporlar doğrultusunda da tutuklama süreçleri tekrar gözden geçirilerek süreç devam edecek. Sorumlulara ilişkin en doğru kararı verecek olan tarafsız ve bağımsız yargımızdır. Özellikle de ağır hasarlı binaların yıkımı ile ilgili burada tespit ettiğimiz bazı sorunlar var. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın ilk tespitlerinden sonra vatandaşlarımızın da mahkemelere giderek yeniden bir tespit yaptırdığını görmekteyiz. Bu tespitler arasındaki farklılıkların ise giderilmesi noktasında bir takım mevzuat düzenlemeleri ve hukuki düzenlemeleri yapmamız gerekmektedir. Bununla ilgili özellikle de idare mahkemelerinde şu anda artan davalar var. Yürütmeyi durdurma talepli davalar var. Bu davalar sonucunda binaların yıkımı ile ilgili süreç geciktiğinde söz konusu binaların ve ağır hasarlı binaların ileride risk oluşturduğunu gözlemliyoruz. Sürecin hızlandırılması noktasında çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz."

Yorumlar (0)