Bakan Koca duyurdu: Karantina süresi değişti

Fahrettin Koca, "Testi pozitif çıkanların karantina süresi 7 gün olmuştur. 5'inci gün test neticesi negatife dönmüşse karantina süresi sona erer." dedi.

GÜNDEM 05.01.2022, 20:55
Bakan Koca duyurdu: Karantina süresi değişti

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklamada bulundu.

Karantina uygulamasında değişiklik

Koca'nın açıklamaları, şu şekilde:

"Bilim Kurulu, salgındaki son durum, karantina kuralları, aşılama programı ve alınacak tedbirler gündemiyle bir araya geldi. 

Toplantıda alınan kararlar, şu şekilde sıralanmıştır;

  • Omicron sebebiyle vaka sayıları hızla arttı. Vakalardaki artış hastanelere şu an için yansımadı. Omicron'un en etkili olduğu kent olan İstanbul'da hastane yükünde bir artış görülmedi. Mevcut işaretlere bakıldığında, Omicron'un daha az hasta ettiği söylenebilir. 
     
  • Karantina süreleri tekrar düzenlenmiştir. Pozitif vakalar 7 gün boyunca karantinada kalacaktır. Bu sürenin sonunda hafif veyahut hiç semptom göstermeyenlerin karantinası sona erer. 5'inci gün test yaptırmaları halinde test neticeleri negatife dönmüşse karantina son bulur. Temaslı bireyler son 3 ay içerisinde hatırlama dozunu almış veyahut hastalığı geçirmiş ise karantinaya alınmaz. Bunların haricindeki temaslılar ise 7 gün boyunca karantinaya alınır. Semptom izlemeleri yapılır. 5'inci gün test yaptırmaları halinde test neticeleri negatife dönmüşse karantina son bulur. 
     
  • Yeni durumda bireysel tedbirlerin önemi artmıştır. Bireysel koruyucu ekipman kullanımı, kapalı ve havasız ortamlarda uzun zaman geçirilmesi ve sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmesi gerekir. 
     
  • Hatırlama dozlarının önemi artmıştır. Aşı yaptıran kişilerin virüse karşı koruma altında olduğu, hastalığı hafif geçirdiği asla unutulmamalıdır. 
     
  • Kalabalık toplantılar, uzun süreli buluşmalar ve ev içi kalabalıklar, havalandırması az olan eğlence mekanları, lokanta gibi yerlerde geçirilen maskesiz süre bulaş oranını artırıyor. Bu tür ortamlarda maske kullanılmalı, sosyal mesafeye riayet edilmelidir. 
     
  • Eğitim kurumlarımızda da tedbirlere özen gösterilmelidir. Yüz yüze eğitim sürecektir. Okullar en son kapatılacak yerlerdir. Tedbirlere riayet ederek eğitime devam edilecektir."
     
Yorumlar (0)