Türk bilim insanları buldu: Kadınlar solucanla güzelleşecek

Türk bilim insanları solucandan edinilen özütlerle yaşlanmayı geciktiren ürün geliştirmek için çalışmalara başladı.

SAĞLIK 05.01.2022, 21:11 06.01.2022, 17:16
Türk bilim insanları buldu: Kadınlar solucanla güzelleşecek

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde 2.800 metrekare kapalı mekana kurulan tesiste solucan gübresi ve elde edilebilecek diğer ürünler için faaliyetler yürütülüyor. 

Çalışmalar arasında en fazla dikkat çeken ise solucanların kozmetik sektöründe kullanılmasına ilişkin yürütülen proje. Türk bilim insanları fareler üzerinde gerçekleştirilen deneylerde solucanların yaraları hızlıca iyileştirdiğini belirledi. Altyapı hazırlıkları gerçekleştirilen çalışmanın 2022'nin son aylarında tamamlanması öngörülüyor. Ortaya çıkacak olan ürünün ise yaşlanmayı geciktireceği, kırışıklığı önleyeceği ve leke karşıtı olacağı belirtiliyor. 

"Yaşlanmayı önleyecek"

Konuya dair açıklama yapan Doç. Dr. Uğur Tutar, “Solucanlardan elde edeceğimiz özütlerle kırışıklık önleyici ve yaşlanma karşıtı ürünler ortaya çıkacak. Laboratuvarımızda gerekli araçlar ve malzemeler tamamlandıktan sonra ürün geliştirme basamağına geçeceğiz." dedi.

"Hücreleri hızlı yenileme özelliği var"

Tutar, söz konusu özütün hücreleri yenileyici özelliği olduğunu saptadıklarını söyleyerek, “Daha evvel yaptığımız doktora çalışmasından yola çıktık ve bu çalışmayı yapmaya karar verdik. Deney hayvanları üzerinde yaraları iyileştirme etkilerini incelediğimiz bir çalışmada önemli neticeler elde ettik. Buradan yola çıktık ve hücreleri çok hızlı bir şekilde yenileyebilen bu solucanlardan elde ettiğimiz özütlerin insanlar üzerinde de kullanılabilmesini amaçlayan çalışmayı başlattık ve önemli bir yol katettik’’ diye konuştu.

"1 sene gibi bir süreç öngörmekteyiz"

Tutar, ilk ürünü önümüzdeki sene elde etmeyi amaçladıklarını kaydederek, “Biz burada yaklaşık olarak 1 sene gibi bir süreç öngörmekteyiz. Bu sene itibarıyla ön çalışmaları ve deneyleri yaptıktan sonra laboratuvar aşamasına geçeceğiz. Buradan analiz verilerini de aldıktan sonra çeşitli denemeler yapacağız. Bizim öngörümüz yaklaşık olarak 2022'in sonu itibarıyla ilk ürünümüzü ortaya çıkarmış olmak." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)