Babalar Günü ne zaman 2022? Babalar Günü hangi gün, haziran ayının kaçında?

Babalar Günü için artık geri sayım başladı. Her yıl mayıs ayında kutlanan Anneler Günü’nün ardından gözler Babalar Günü’nün tarihine çevrildi. Bu anlamlı ve özel günde babalarına sürpriz yapıp, onları sevindirmek isteyenler “Babalar Günü ne zaman, Haziran ayının kaçında?” şeklindeki sorulara cevap arıyor. Her yıl Haziran ayında kutlanan Babalar Günü ile ilgili ayrıntıları haberimizde paylaştık. İşte, detaylar…

GÜNDEM 13.06.2022, 10:32 13.06.2022, 15:55
Babalar Günü ne zaman 2022? Babalar Günü hangi gün, haziran ayının kaçında?

Haziran ayına girilmesiyle beraber Babalar Günü tarihi ile ilgili araştırmalar daha da yoğunlaştı. İlk defa 1910’da kutlanan ve babalara yönelik sevginin gösterildiği bu anlamlı günün nasıl ortaya çıktığını ve 2022 Babalar Günü tarihini derledik. İşte, Babalar Günü ile ilgili merak edilen soruların cevabı...

BABALAR GÜNÜ NE ZAMAN

Her yıl Haziran ayında kutlanan Babalar Günü, bu sene 19 Haziran 2022 Pazar günü kutlanacak.

BABALAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Amerikan İç Savaşı’na katılan bir adamın kızı olan Sonora Smart Dodd, babaların da Anneler Günü gibi da özel bir günü olması gerektiğini düşünüyordu. Annelerinin yokluğunda Dodd'un babası, 6 evladını tek başına büyütmüştü. Babasının doğum günü olarak kutladıkları 5 Haziran tarihinin Babalar Günü ilan edilmesi konusunda çalışmaya başlamış fakat bu çalışmalar o güne yetişemeyerek, haziran ayının üçüncü pazar gününe kutlamalar ertelenmişti.

1972’de resmileşti

Babalar Günü 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane kentinde ilk kez kutlanmıştır. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge, 1924 yılında bu kutlamaları desteklemiş; fakat Babalar Günü’nü resmi olarak ilan etmemiştir. 1966’da ise dönemin başkanı Lyndon Johnson, her sene haziran ayının üçüncü pazar gününün Babalar Günü olarak kutlanacağını duyruan bir bildiri paylaşmıştır. 1972 yılında ise başkan Richard Nixon'ın imzasıyla birlikte yasal olarak Babalar Günü, ABD'de resmi tatil olarak ilan edilmiştir.

Katolikler ise Babalar Günü’nü farklı bir tarihte kutlarlar. Bu kutlamayı dini bakımdan ele alan Katolikler, İsa Peygamber’in babası anısına, St. Joseph Günü ismi altında Mart ayının 19. gününü babalarına hediye etmektedirler. Bu kutlamalar, bazı ülkelerde dini özelliklerinin dışına çıkmıştır.

Yorumlar (0)