Ayasofya’nın tarihi kapısı yeniden ihya edildi

86 sene boyunca müze olarak hizmet verdikten sonra 24 Temmuz 2020 tarihi itibariyle yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Camii’nden bakım ve onarım çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. 

GÜNDEM 22.04.2022, 11:41 22.04.2022, 17:46
Ayasofya’nın tarihi kapısı yeniden ihya edildi

15 asırlık tarihi bir geçmişe sahip olan Ayasofya-i Kebir Camii’nde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından yıpranan ve tahrip olan bölümler yenilenerek yeniden ihya ediliyor. Bu kapsamda onarımı ve bakımları yapılan ve ‘imparator kapısı’ olarak adlandırılan kapı, konservasyonu bitirilerek tekrardan hizmet vermeye başladı. 

Kapı üzerinde bulunan ahşap madalyonda aşınma ve yıpranma tespit edildi

Vakıflar Genel Müdürlüğü personelleri, kısa süre önce yaptıkları incelemede imparator kapısının üzerinde yer alan ahşap madalyonda aşınma ve yıpranma tespit etmişti. Bunun üzerine tadilat çalışmalarına başlanırken, tarihi yapı, kısa sürede başarılı bir şekilde onarılarak yeniden ihya edildi. 

İmparatorluk kapısı, güvenlik şeridi ile koruma altına alındı

Önceki gün bariyerlerle çevrilerek ziyaretçiler tarafından yaklaşılması engellenen imparator kapısı, bugün de güvenlik şeridi ile koruma altına alındı. Konuyla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden de bir bilgilendirme yapıldı. 

“Hızla çalışmalara başlanarak kapının konservasyonu tamamlanmış ve yeniden ihya edilmiştir”

Müdürlükten paylaşılan mesajda, “Yapılan incelemeler sonucu Ayasofya’nın imparatorluk kapısı üzerinde bulunan ahşap madalyonunda yıpranma ve aşınmalar tespit edilmiştir. Hızla çalışmalara başlanarak kapının konservasyonu tamamlanmış ve yeniden ihya edilmiştir” ifadelerine yer verildi. 

Yorumlar (0)