Atatürk’ün akrabası: “Atatürk’ün kurduğu CHP ile bugünkü parti arasında büyük fark var” 

Muğla Bodrum’da düzenlenen bir söyleşiye katılan akademisyen yazar Selin Söğütlügil, Atatürk’ün kurduğu CHP ile bugünkü parti arasında büyük farklılıkların olduğunu belirtti. 

GÜNDEM 12.11.2021, 15:43 13.11.2021, 11:53
Atatürk’ün akrabası: “Atatürk’ün kurduğu CHP ile bugünkü parti arasında büyük fark var” 

Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 83’üncü yıl dönümünde unutulmadı. Ülkenin pek çok bölgesinde anma programları düzenlenirken Muğla’nın Bodrum ilçesi de program düzenleyen belediyeler arasındaydı. Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlik, “Evlatların Seni Unutmayacak” isimli 3 boyutlu film gösterisiyle başladı. Mustafa Kemal Atatürk’ü ithafen hazırlanan filmin yönetmenliğini Mustafa Tekeli yaptı.  

Gösterimin ardından Atatürk’ün askeri başarıları, kişiliği ve sivil hayatı hakkında Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras bir konuşma gerçekleştirdi. “Kurduğu cumhuriyette yaşama şansı, Atatürk’ü, zihnimizde ve yüreğimizde her geçen gün daha da büyütüyor. Savaş dönemlerinde düşman komutanlarının dahi saygısını kazanmış olan Atatürk, putlaştırılamaz ve asla yıkılamaz. Çünkü onun fikirleri, çağının da ötesindedir.” ifadelerini kullandı.  



“O zamanki CHP ile şimdiki arasında bariz farklar var” 

Belediye Başkanı Aras’ın ardından konuşan Atatürk’ün baba tarafından akrabası akademisyen yazar Selin Söğütlügil, etkinlik öncesinde çok konuşulacak şu ifadeleri kullandı: “Atatürk’ün o dönemde kurduğu CHP ile şu anki CHP arasında bariz farklılıklar görüyorum. Bu iki parti arasındaki farklılıklar, Atatürk’ün kurmuş olduğu cumhuriyetin temel ilkeleri, inkılapları ve buna sadık kalınmasıyla alakalı. Birtakım çöküşler mevcut ve bu açık şekilde görülüyor.” 



Atatürk tarafından hediye edilen yüzüğü taşıyor 

Parmağındaki yüzük dikkat çeken Söğütlügil, Atatürk’ün baba tarafından akrabası olduğunu ve parmağındaki yüzüğün Atatürk tarafından dedesine hediye edildiğini aktardı ve konuşmasına şu cümlelerle devam etti: “Mustafa Kemal Atatürk’ün akrabası olmak, apoletlerle taşınacak bir unvan değil. Bu unvanı, büyük kazanımlarla kendimizden yeşertebilir, eylemlerle toplumumuza katacağımız icraatlerle duyurabiliriz. Unutmayın ki Atamız, aksiyon insanıydı. Yalnız kendi ülkemizde değil dünyada saygı duyulan biriydi. Koyduğu hedefleri, inkılapları ve ilkeleri ile dünyayı değiştiren bir liderdi. Böylesine büyük bir ruhun ve dehanın kan bağını temsil edebilmek için aksiyon insanının devamı olmak; topluma, millete ve insanlığa faydalı olacak icraatler yapmak gerekir. Bu unvan, ancak bu şekilde taşınır.” 



“Atatürk, kızıloğuz yörüklerinden” 

Söğütlügil, ifadelerine şu şekilde devam etti: “Mustafa Kemal Atatürk, kızıloğul veya kızıloğuz olarak isimlendirilen; Anadolu’nun Türkleşmesinde büyük katkıları bulunan Türkmen boyundandır. Ali Rıza Bey, Manastır Debre doğumludur. Hepimizin dedesi olan Kırmızı Hafız Ahmet Bey, vakti zamanında Selanik’e yerleşmiş. Tüm ailemiz burada kök salmış. Atamızın soyunun nereden geldiği sorusunun cevabı budur. Kızıloğuzlar, Oğuz boyları Yörüklerindendir. Zübeyde Hanım da Yörüktür. Yörük demek, Atatürk’ün tabiri ile ‘Yürüyen Türkler’ demektir.” 

Yorumlar (0)