Aşırı sıvı kaybı ölümlere neden olabiliyor

Su tüketimi hepimizin dikkat etmesi gereken ve hayat standardımızı etkileyen faktörlerin başında yer alıyor. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Suat Bolat Dünya Böbrek Günü’nde su tüketimine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

GÜNDEM 10.03.2022, 11:39
Aşırı sıvı kaybı ölümlere neden olabiliyor

Su hayatımız ve bedenimiz için en önemli içeceklerin başında yer alıyor. Günlük su ihtiyacımızın yeterince karşılanması için her gün su tüketimi artırıcı ve bilinçlendirici açıklamalar gelmeye devam ediyor. Günlük yaşam standardımızı belirleyen su tüketimi gerekli düzeylerde yapılmadığı takdirde ölüme bile yol açabiliyor. Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Suat Bolat Dünya Böbrek Günü’nde su tüketime yönelik açıklamalarda bulundu.

Tükürüğün ana bileşeni

Su tüketimi tükürük ihtiyacını karşılamada yardımcı oluyor. Su esasen tükürüğün ana bileşenidir. Tükürük katı yiyeceklerin parçalanmasının yanında ağız sağlığı içinde oldukça önemlidir. Tükürük üretimi gerektiği düzeyde yapılmadığı takdirde sindirimimiz bozulmaya başlar. Su ayrıca vücut ısımızı da düzenler. Vücudumuz sıcak ortamlarda ve ağır antrenmanlar esnasında ter yoluyla oldukça su kaybeder. Bu şekilde vücut ısısı düşürülür ancak ter ile kaybedilen su yerine geri koyulmazsa vücut ısısı tekrar artar.

Spor esnasında vücut ağırlığının yüzde 10’u oranında su kaybı yaşanabilir

Su bunun yanında doku ve omuriliğimizi korur. Birçok yolla vücudumuzdaki atık maddelerin dışarıya atılmasına yardımcı olur. Kabızlığı önlemek ve sağlıklı dışkılamanın gerçekleşmesi için oldukça önemlidir. Öte yandan fiziksel aktiviteleri de etkiler. Sporcular antrenman esnasında vücut ağırlıklarının yüzde 10’una kadar terleyebilirler. Yeterli su alımı yapılmadan gerçekleştirilen egzersizler ciddi sorunların oluşmasına neden olabilir. Örneğin hipertermi ve düşük kan basıncı gibi sorunlar yaşanabilir.

Aşırı su kaybı ölümlere neden olabiliyor

Aşırı su kaybı daha ileri noktalara giderek ölümlerin yaşanmasına bile neden olabilir. Yeterli düzeylerde alınan su besinlerin sindirimine yardımcı olur. Besinlerdeki vitamin mineral gibi bileşenlerin gerektiği gibi çözünmesine yardımcı olarak bu bileşenleri vücudun gerekli bölgelerine aktarılmasına yarar. Kilo vermeye de oldukça yardımcı olabilir. Diyet ya da spor esnasında daha fazla su içmek kilo vermenizi artırabilir. Su bütün bunların yanında yaşam için gerekli olan oksijeni ve yararlı besinleri tüm vücuda taşır.

Genç kalmak için su tüketmek önemli

Yeterli düzeylerde alınan su miktarları odaklanmanın yanı sıra kısa süreli belleği ve odaklanmayı artırır. Bilişsel işlevlere de oldukça yardımcı olur. Ruh halinin iyiye gitmesine katkıda bulunur. Yeterince su alınmadığı takdirde yorgunluk, dehidrasyon ve kafa karışıklığı, kaygı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Su tüketimi ayrıca kolajen üretimini artırarak cildin genç kalmasını da sağlar. Oldukça yüksek miktarlardaki su kaybı ise böbrek yetmezliği, kabızlık, nöbetler ve beyin ödemine neden olabilir.

Yorumlar (0)