Ankara, Biden ve Batılı liderlerin “1915” açıklamalarına meydan okudu

ABD Başkanı Biden’ın 1915 olayları hakkında açıklamalarda bulunması ve bunu “soykırım” olarak nitelendirmesi üzerine Ankara, peş peşe sert tepkiler verdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, mahkeme kararı bulunmaksızın 1915 olayları hakkında soykırım ifadesini kullanmanın ikiyüzlülük olduğunu dile getirirken Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Yanlış ifade kullanmakta ısrar edenleri kınıyoruz.” cümlesi yer aldı.

GÜNDEM 24.04.2022, 17:55
Ankara, Biden ve Batılı liderlerin “1915” açıklamalarına meydan okudu

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, 1915 olayları hakkında bugün açıklamalarda bulundu. O dönemde yaşananları Osmanlı İmparatorluğu’nun Ermeni vatandaşlara karşı soykırım uygulaması olarak ifade eden Biden’a tepkiler sert oldu. Dışişleri Bakanlığı, Biden’ın açıklamaları hakkında karşı açıklama olarak şunları yayınladı: “Siyasi saiklikle tarihi çarpıtan ve yanlış olan tüm açıklamaları reddediyor, yanlışta ısrar edenleri kınıyoruz. 1915 olayları hakkında uluslararası hukuk ve tarihi olgularla bağdaşmayan açıklamaların geçerliliği bulunmamaktadır. Bugünkü açıklama, Joe Biden’ın 2021 senesinde yaptığı hatanın tekrarıdır. Bugünkü talihsiz beyan, tarihten husumet çıkartmaktan başka hiçbir amaca dayanmamaktadır. Seçici ve tek taraflı olan bu yaklaşımlar siyaset açısından art niyetli, ahlak açısından sorunludur.”

“Türkiye, yaşanan acıları saygı çerçevesinde anmaktadır”

“Vicdani ve insani duruş, etnik ayrım gözetmeksizin 1915 döneminde yaşanmış tüm acıların yad edilmesi yeterlidir. Türkiye, Ermeniler de dahil tüm Osmanlı İmparatorluğu nüfusunun yaşadığı acıları saygı çerçevesinde anmaktadır. Bu acıların siyasete malzeme yapılma girişimlerini reddediyoruz. Ülkemiz, 1915 olaylarında olduğu gibi tarihin tüm tartışmalı dönemleri hakkında önyargısız olarak hukuki ve bilimsel esaslar kapsamında araştırma ve adil hafızaya ulaşılmasını talep etmektedir. Bu anlayışla ülkemiz, Ortak Tarih Komisyonu kurulması ve arşivlerin açılması yönündeki önerilerini yinelemektedir. Türkiye hem ülkesinde hem de dünyada istikrar ve barışın hakim olması; beraberlik ruhunun terk edilmemesi için çaba sarf etmektedir. Ermenistan ile Türkiye arasında başlatılan normalleşme girişimleri, anlayışımızın bir başka tezahürüdür.”



“Liderlerin açıklamaları ikiyüzlülükten başka bir şey değil”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Biden’ın 1915 olayları hakkındaki açıklamasına karşılık şunları kaydetti: “Bazı batılı liderler özellikle son günlerde soykırımın ancak mahkeme kararıyla tespit edilebileceğini dile getirmektedir ki bu doğrudur. Ancak aynı kişilerin, yetkili bir mahkeme kararı olmaksızın 1915 olayları hakkında sık sık soykırım ifadesini kullanması, siyasi saikliği benimsemeleri, kendilerinin ikiyüzlülüğünün en açık örneğidir.”

“Biden’ın açıklamaları hukuki dayanaktan yoksundur” 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Biden’ın açıklamaları hakkında şunları ifade etti: “ABD Başkanı Biden’ın açıklamaları, hukuki ve tarihi dayanaklardan tamamen yoksundur. Soykırım bir iftiradır. Bunu sektör haline getiren lobileri memnun eden açıklamaların hiçbir dayanağı yoktur.”

“Bizim tarihimizde soykırım bulunmamaktadır”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Biden’a karşı yaptığı açıklamalar şu yöndeydi: “Atom bombaları atan, kitlesel imha silahları üreten, dünya savaşları çıkartan, köle ticareti yapan, milyonları ölüme götüren, insanları hayvanat bahçelerinde sergileyen modern barbarlar… Şu iyi bilinmelidir ki bizim tarihimizde soykırım bulunmamaktadır. Tarihimizde ne Holokost ne de etnik temizlik lekesi yoktur.”

Yorumlar (0)